„Lăutul” de Ştefan Luchian, la Muzeul „K.H. Zambaccian”

Krikor H. Zambaccian (1889 – 1962) a fost un cunoscut om de afaceri şi colecţionar de origine armeană, membru corespondent al Academiei Române. Critic şi pasionat de artă, a scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi câteva volume de eseuri.

Muzeul „K.H. Zambaccian” se remarcă prin calitatea excepţională a lucrărilor de artă românească, reflectând gustul desăvârşit al colecţionarului. Colecţia prezentată aici este una dintre cele mai bogate şi valoroase din România şi cuprinde pictură, sculptură, grafică, mobilier.

Operele de artă expuse în muzeu alcătuiesc o veritabilă istorie a picturii româneşti moderne în capodopere. Printre acestea se remarcă Lăutul (1911-1912), realizată de Ştefan Luchian (1868 – 1916) în ultima parte a vieţii. Pictura, ulei pe pânză, a fost achiziţionată de Zambaccian de la colecţionarul Alexandru Bogdan-Piteşti. Aflat în vizită în casa lui Zambaccian, pictorul francez Albert Marquet a remarcat strălucirea deosebită pe care o are coloritul acestei lucrări. Modelul copilului a fost Lica, prezentă şi în lucrarea Lica cu portocală, pe care o puteţi admira în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României.

Interiorul Muzeului K.H. Zambaccian

Locuinţa lui Krikor H. Zambaccian a fost construită pentru a servi şi drept spaţiu de expunere a operelor de artă, colecţia sa fiind deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942. Muzeul „K.H. Zambaccian” a fost înfiinţat în luna martie a anului 1947, construcţia fiind extinsă ulterior cu scopul de a lărgi spaţiul de expunere. El găzduieşte şi o remarcabilă selecţie de lucrări semnate de maeştrii şcolii franceze (Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet).

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi la programul ”Opera sub clar de… lupă: Lăutul de Ştefan Luchian”, la Muzeul „K.H. Zambaccian”. Vizitele au loc joi, 24 iulie, la ora 17.30, şi duminică, 27 iulie, ora 11.30.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.