Lavrov: Autoritățile de la Kiev încalcă grav Acordul de la Geneva

Autoritățile de la Kiev „încalcă grav” Acordul de la Geneva, care a fost convenit săptămâna trecută și care prevede în special dezarmarea grupurilor înarmate ilegal și evacuarea clădirilor ocupate în orașele ucrainene, a declarat luni, într-o conferință de presă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, transmit AFP și Reuters.

„Nu numai că acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate măsuri, în special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care îl încalcă grav”, a declarat Serghei Lavrov.

Autorităţile de la Kiev „declară deschis că acordul de la Geneva nu se aplică în cazul Maidan pentru că administraţia oraşului Kiev a decis că acest loc poate fi păstrat şi că este legitim. Este pur şi simplu inacceptabil”, a susținut Lavrov, fâcând referire la Maidan, centrul protestelor din Ucraina, din iarnă, unde manifestanţii campează în continuare în jurul baricadelor.

Acesta a mai spus că încercările de izolare a Rusiei vor eșua, iar Washingtonul ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru liderii de la Kiev în loc să dea ultimatumuri Moscovei.

Serghei Lavrov a afirmat totodată că decesele din orașul Slaviansk din Ucraina sunt crime și că Kievul nu vrea să-i țină sub control pe extremiști.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri „în etape” pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe. Participanții la reuniune au stabilit de comun acord să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate și la evacuarea clădirilor ocupate din estul Ucrainei.

La o zi de la încheierea acordului de la Geneva, separatiştii din autoproclamata „republica Doneţk” au respins acordul, afirmând că nu se simt legaţi de acesta, care „nu a fost semnat în numele” lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia.

Declarațiile lui Lavrov vin la o zi după ce duminică Rusia s-a declarat „indignată” faţă de atacul armat comis la Slaviansk, denunţând „o provocare” din partea naţionaliştilor ucraineni radicali.

„Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii. Este uimitor faptul că această tragedie a avut loc după întâlnirea cvadripartită a reprezentanţilor Rusiei, SUA, UE şi Ucrainei de pe 17 aprilie, când a fost semnată Declaraţia de la Geneva, care solicită abţinerea de la orice acte de violenţă, intimidare şi provocare”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.