Lavrov, cea mai optimistă declarație privind relația cu SUA

Rusia primește semnale din SUA privind restabilirea canalelor de cooperare și nu intenționează să ”cocheteze” și să refuze dialogul, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui forum al tineretului rus, relatează agenția de presă TASS, citată de Agerpres.

”Atunci când (SUA) ne vor propune restabilirea canalelor de cooperare, nu vom cocheta și refuza. Primim deja semnale în acest sens. Este clar acum că refuzul SUA de a participa la comisia prezidențială bilaterală nu a fost o idee constructivă”, a afirmat Lavrov.

Referitor la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, șeful diplomației ruse a spus că nu vede o mare diferență între republicani și democrați.

Rusia este pregătită să conlucreze cu UE și SUA, dar nu va renunța la interesele sale și la identitatea sa, a subliniat ministrul rus de externe. ”Suntem pregătiți pentru un dialog constructiv, pe picior de egalitate, cu parteneri din SUA și UE, dar nu vom renunța să ducem o politica internă și externă independentă”, a afirmat Serghei Lavrov, evocând în acest context o declarație făcută recent de președintele rus Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia ”nu face târg cu suveranitatea sa”.

În lumea de astăzi, relațiile trebuie să se bazeze pe dialog și respectarea reciprocă a intereselor, a mai spus ministrul rus. ”Cred că dacă aceste principii ar fi fost percepute de către partenerii occidentali nu ar fi existat nicio tensiune în legătură cu avansarea NATO spre frontierele Rusiei și nici criza ucraineană nu ar fi existat”, consideră el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.