Lavrov denunță o „crimă împotriva umanității”

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, afirmă că uciderea civililor din stația de troleibuz de la Donețk bombardată a fost cauzată de tirurile ucrainene de artilerie, calificând-o drept o crimă împotriva umanității, potrivit unui comunicat al Ambasadei Federației Ruse la București postat pe pagina sa de Facebook.

„Suntem zguduiți de o nouă crimă monstruoasă la Donețk unde pe data de 22 ianuarie în urma tirurilor unei stațiuni de troleibuz de către militari ucraineni și-au pierdut viața și au fost răniți zeci de civili. (…) Considerăm ceea ce s-a întâmplat drept crimă împotriva umanității, provocare bruscă îndreptată spre subminarea eforturilor pentru reglementarea pașnică a crizei din Ucraina, precum și a rezultatelor obținute după întrevederea în formatul ‘Normandia’ a miniștrilor afacerilor externe din Rusia, Germania, Ucraina și Franța. Este evident că „partidul războiului” de la Kiev și susținătorii acestuia din străinătate nu pot fi opriți de victimele umane”, a spus Lavrov, citat în comunicat.

Ministrul rus cere investigație imediată cu participarea membrilor misiunii OSCE a crimei de la Donețk. „Trebuie să fie făcut tot posibilul pentru oprirea bombardamentelor asupra orașelor din sud-estul Ucrainei de către Kiev și prevenirea noilor victime fără sens printre civili”, mai îndeamnă Lavrov.

Joi dimineață la Donețk, în estul Ucrainei, un obuz a căzut într-o stație de troleibuz dintr-un cartier al orașului până acum relativ ferit de luptele ce au loc între insurgenți și armata ucraineană. Autoritățile ucrainene au dat vina pe separatiștii proruși pentru acest incident pe care l-au calificat drept act de terorism.

Bilanțul inițial al victimelor indica 13 morți.

Bilanțul a fost însă revizuit vineri în scădere, separatiștii proruși, autoritățile ucrainene și OSCE vorbind acum despre opt morți, relatează AFP.

„Potrivit ultimelor informații, opt persoane au fost ucise”, a anunțat într-un comunicat parchetul ucrainean, care a calificat bombardamentul „un act de terorism”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.