Lavrov nu crede în sancţiunile Occidentului

Proiectul geopolitic, pus în aplicare de către Occident în Ucraina, este în detrimentul intereselor Federației Ruse și sancțiunile împotriva Moscovei creează condiții pentru realizarea acestuia, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă la Moscova, informează RIA Novosti și Reuters, citate de Agerpres.

În opinia acestuia, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, prin definiție, nu își vor putea atinge obiectivele. În consecință, Rusia va deveni și mai independentă — a afirmat șeful diplomației ruse.

„Sancțiunile își ating rareori obiectivele; în cazul Rusiei acestea, prin definiție, nu le vor putea atinge. Nu suntem încântați, așa cum nu sunt încântate nici țările europene care instituie aceste sancțiuni, știm asta. Dar vreau să vă asigur că vom depăși acele dificultăți care vor apărea într-o serie de sectoare economice. Poate vom deveni mai independenți și mai încrezători în forțele proprii și aceasta va fi, de asemenea, util”, a afirmat Lavrov.

În problema sancțiunilor occidentale, Moscova nu intenționează să acționeze după principiul „dinte pentru dinte” și va aborda situația la rece, a mai spus ministrul rus de externe.

Referitor la Ucraina, el a afirmat că, de la o zi la alta, se multiplică dovezile că autoritățile de la Kiev utilizează arme grele împotriva populației civile, reproșând Occidentului că se preface că nu observă.

Subliniind că situația din Ucraina nu poate fi soluționată decât prin mijloace pașnice, Serghei Lavrov a menționat că Moscova speră într-o angajare a Kievului în negocieri cu rebelii din sud-estul țării cât mai curând posibili, fără a mai invoca faptul că nu ar avea cu cine să discute în Est.

De altfel, potrivit ministrului rus, Moscova consideră că principalul motiv al agravării crizei politice din Ucraina este refuzul autorităților de la Kiev de a purta un ‘dialog respectuos’ cu milițiile separatiste din sud-estul țării.

În opinia sa, planul de pace al președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, a avut la bază capitularea rebelilor, condiționând armistițiul de predarea lor: ‘Aveți câteva zile de armistițiu pentru ca să predați armele; în caz contrar, veți fi eliminați!’

”Niciun fel de negocieri cu privire la Crimeea nu au avut loc și nu pot avea loc cu nimeni — acesta este teritoriu al Rusiei”, a subliniat ministrul rus de externe, răspunzând la întrebarea unui jurnalist britanic acreditat la Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.