×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 11 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:27
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Lazăr și Kovesi - stat în stat

Taica Lazăr, un procuror mediocru de provincie propulsat pentru merite aproape inexistente (dosarul căutătorilor de aur din Munții Orăștiei), zice că n-are ce discuta cu ministrul Justiției. El respectă prevederile legale și cu asta basta. Așa se înțelege din răspunsul său dat ministrului Tudorel Toader.

„Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea respectând strict principiul constituţional al legalităţii, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni şi nici să comentez acţiunile altora.“
Disputa vine de la refuzul procurorului general privitor la predarea către Comisia parlamentară de anchetă a unei copii a dosarului privind alegerile din 2009.

Taica Lazăr nu vrea. Putem presupune două lucruri. Ori se teme de o chestiune de conținut, ori vrea să ne arate totala sa independență față de Ministerul Justiției. Dacă ar fi vorba despre un dosar legat de referendumul din 2012, am fi fost convinși că este vorba despre cele două milioane de voturi scoase din pălărie pomenite de Philip Gordon, trimisul doamnei Hillary Clinton. Dar Taica Lazăr nu prea are ce ascunde de la alegerile din 2009, pentru simplul fapt că nici nu le-a cercetat în adevăratul sens al cuvîntului. Acest lucru mă face să cred că el refuză cererea Comisiei parlamentare pentru a păstra aceeași poziție de forță cu Laura Codruța Kovesi. Chiar de pe vremea cînd DNA-ul îi cerceta pe Victor Ponta și Dan Șova (nu pentru ceea ce meritau cercetați), Parchetul General nu s-a mai dezlipit de sensul declarațiilor și pozițiilor Laurei Codruța Kovesi. Exact ca în Domnul Goe. Nu-i așa că?

De la Ordonanța 13 și de la anchetarea guvernului Grindeanu, Augustin Lazăr și Laura Kodruța Kovesi interpretează aceeași partitură. Au aceeași poziție și răspund la fel, indiferent de cauză. Nici dacă ar fi fost colegi de grupă și ar fi luat amîndoi nota 10 la cursurile de Drept penal și la cel de Drept consituțional n-ar fi răspuns la fel. Este o distanță prea mare de ani între ei. Nu și în materie de înțelegere și interpretare. Și totuși, Laura Codruța Kovesi are o poziție care se regăsește perfect la superiorul ei, care se poartă ca un subordonat. Cei doi înfruntă Ministerul Justiției și Comisia parlamentară de anchetă într-un fel care ar trebui să ne pună serios pe gînduri. În ciuda răspunsului dat de Curtea Constituțională a României, Laura Codruța Kovesi refuză să se prezinte la Comisia Parlamentară de anchetă. Nu știu dacă ne aflăm în fața ascunderii unui fapt important pentru cunoașterea adevărului. Dar refuzul procurorului șef DNA trădează un comportament care ține de alte rațiuni decît o interpretare nuanțată a obligațiilor sale legale.

Ce se află în spatele acestui refuz al procurorului general și al procurorului șef DNA? O prevedere legală? O înțelegere cu totul proprie a prevederilor legale? Sau o subordonare de alt tip? Primesc cei doi ordine de la Cotroceni sau din altă parte? Condiția lor de magistrați implicați în procesul de înfăptuire a justiției nu le permite o asemenea dependență. Dar nici un asemenea comportament.

Prima lămurire ar trebui să vină din partea Consiliului Superior al Magistraturii, mai ales că, în ultima vreme, acesta a dat mai multe semne de independență. Să nu uităm totuși că de la înființare și pînă nu de mult, CSM a funcționat și el tot ca un instrument de putere. Abia acum vom afla cum stau lucrurile.

Refuzul lui Augustin Lazăr, implicarea sa și a Laurei Codruța Kovesi în procesul de legiferare în cazul Ordonanței de Urgență 13, atitudinea procurorului șef DNA (vezi înregistrarea sarcinilor și a indicațiilor de la ședința DNA), precum și refuzul de a coopera cu Comisia parlamentară de anchetă, ne determină să credem că nu ne aflăm în fața unor interpretări de lege, ci mai degrabă în fața unor executări de ordine.
Pozițiile celor doi procurori de la Parchetul General și de la DNA trădează două instituții ale statului de drept care funcționează ca niște puteri nesupuse unui control de tip democratic. Parcă ar aparține unei părți din lupta politică sau ar funcționa pe baza unor comenzi speciale. Inisistența cu care se opun solicitărilor venite din Parlament trădează un comportament de stat în stat, nu de instituții juridice dintr-un stat de drept.

Mai simplu și mai pe scurt. După felul țîfnos în care răspund unor solicitări ale unor instituții, după direcționarea inexplicabilă a demersului, după argumentația cîrpită, după blocarea oricărui decont legal, suntem obligați să reacționăm.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 16 august 2017
10573
 | 38
 | 64
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nast'y
0
taica primeste ordine de la kivuta, care le primeste tocmai de unde ne spunea inculpatul Ghita.
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
um radna
-10
cornele, esti un democrat, cum poti intra in jocul asta murdar al psd? ce vor astia: justitia sa fie sub control parlamentar, adica al psd, adica a lui dragnea!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Csalas
+4
O mica corectie trebuie facuta. Alaturi de cei doi trebuie pus si Tudorel Toader care de aproape sase luni se face ca este ministru. Eu cred ca cei doi sunt platiti din alta parte iar serviciile ar trebui sa-i urmareasca sa vada de ce averi si sume de bani dispun cei doi. Daca nu azi , mai tarziu dar tot ar trebui sa le descopere banii.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
sprijinim justitia!
-7
lazar, kovesi, suntem alaturi de voi. parlamentul, ccr, avocatul poporului au fost incalecate de psd, opozitia este fleasca. va rugam sa rezistati!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Florin
+1
Prin acest refuz ,se pare ca procul gen. nu respecta legea si constitutia. Dar cine sa-i traga la raspundere pe genul acesta de indivizi ,care prin actiunile lor dictatoriale ,ne arata noua ca ei sunt deasupra constitutiei si atunci cum poti sa ceri altora sa respecte legile ,cand tu nu le respecti.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Mesterul
+2
CE NU INTELEGEM NOI CETATENI DE RIND DE CE DOMNUL TOADER NU PROPUNE DEMITEREA CELOR DOI LAZAR SI KOVESI AR SALVA JUSTITIA ?. MODUL IN CARE SE COMPORTA CEI DOI AU DISTRUS SI NOTIUNEA DE JUSTITIE IN ROMANIA CA STAT DE DREPT NU MAI ESTE DE PE TIMPUL LUI BASESCU CARE PRIN METODELE STALINISTE A DUS JUSTITIA IN ANI '50. GRAV SI FOARTE GRAV ESTE CA SI CSM SI PRESEDENTIA NU REACTIONEAZA LA ACESTE DERAPAJE ALE CELOR DOI SI SA DISPUNA DEMITEREA LOR, PACAT CA NU AVEM OAMENI CUROJOSI IN FUNCTIILE CHEIE. ASTEPTAM TOTUSI REACTIA CSM SI A MJ DAR CIT MAI REPEDE.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
UCENICUL @ Mesterul
+2
ITI INTELEG PERFECT INDIGNAREA SI RATIONAMENTUL,VALABIL INTR-UN STAT SUVERAN,CEEA CE NOI NU SUNTEM.CEI DOI ISI PERMIT SA-SI SFIDEZE SEFUL(MINISTRUL)PENTRU CA PRIMESC ORDINE SI,PROBABIL,RECOMPENSE DIN ALTA PARTE.LA FEL,SI PRESEDINTELE CARE TACE CHITIC,DIMPOTRIVA II LAUDA.IAR MINISTRUL TOADER N-ARE COJONES SI NICI SPRIJIN NECONDITIONAT DIN PARTEA PSD.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
G.G.
0
Atunci cand din fruntea Parchetului se va auzi o voce articulata ,nu onomatopee juridice, va insemna ca a inceput reforma in justitie.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Român Fără de țară
+24
Dle. Nistorescu la care Stat vă referiți? Că Statul de drept l-a desființat dl. Bădescu cu concursul dlui. Maior cel cu studii peste Ocean, al Consilului superior al magistraturii și al Curții constituționale când au acceptat supunerea fără Obiecții la dispzițiile UE și SUA. De ce s-a întâlnit de curând dl. Toader cu ambasadorul SUA la București? De aia!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
parizer of paris
-14
autodenunt: in noaptea cu pricina am fost in sufrageria lu dl oprea, mai erau 5.300.000 de oameni. nea inbrobodit cu o eogenie, o punga de malai, un pet cu ulei ca sal votam pe basescu.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Baltazar
-10
Ei nu sunt stat in stat, dar sunt parte a sistemului de justitie si refuza sa inchida ochii la marile hotii ale clasei politice. S-a terminat epoca in care orice urmarire penala impotriva vreunui politician, indiferent de gravitatea faptelor se termina cu NUP (neinceperea urmaririi penale) sau in cel mai rau caz cu eliberarea din detentie pentru motive umanitare, pentru ca talharul politic nu suparta regimul de detentie. Am trait multi dintre noi vremurile astea si ne amintim bine ce jaf a existat, asa a ajuns Romania sa piarda tot, resurse, terenuri, economie, banci, tezaur, si sa faca in schimb datorii halucinante, o tara cara aut zero datorii si o economie mediu dezvoltata si functionala.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Baltazar @ Baltazar
+11
Nu stiu ce s-a inteles din afirmatiile mele de am incasat atatea minusuri, dar Lazar si Kovesi au avut un rol major in asanarea coruptiei de la noi, nu pot decat sa-i felicit. Pana la ei coruptii faceau legea in Romania si vor sa o faca si in continuare sub masca asa zisului Parlament, in realitate un cuib de mafioti care fac afaceri pe seama statului in loc sa dea legi bune nu gunoaie cu pretentie de legi pe care noi sa fim obligati sa le respectam. Aici in Parlament este putreziciunea.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 11 ore şi 31 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 17 ore şi 42 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 12 ore şi 35 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 44 minute