„Le Monde”: Erdogan susţine că Israelul „îl depăşeşte pe Hitler în barbarie”

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul că „îl depăşeşte pe Hitler în barbarie”, în a 12-a zi de operaţiuni ale Tsahal în Fâşia Gaza, scrie, duminică la prânz, ziarul parizian „Le Monde.Fr”. Israelienii „nu au deloc conştiinţă, deloc onoare, deloc nolbleţe. Iar cei care-l condamnă pe Hitler zi şi noaapte îl depăşesc pe Hitler în barbarie”, a declarat el, sâmbătă, 19 iulie, în cadrul unei reuniuni publice, care, potrivit sursei citate, a avut loc în oraşul Ordu, de la Marea Neagră.

Ziarul „Le Monde” a adăugat că premierul turc a reproşat şi SUA că apără operaţiunile „disproporţionate” duse de armata israeliană şi a denunţat inerţia lumii musulmane. Cu acelaşi prilej el a chemat populaţia să nu declanşeze acţiuni împotriva evreilor din Turcia, „întrucât ei sunt cetăţeni turci”.

Declaraţiile respective intervin în momentul în care Recep Tayyip Erdogan este candidat la apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia. „Le Monde” reaminteşte în context că, marţi, el acuzase deja Israelul «”de terorism de stat” şi a exclus orice normalizare a relaţiilor cu această ţară.

Raporturile bilaterale dintre cei doi aliaţi regionali s-au degradat serios după moartea a zece activişti turci care făceau parte dintr-o flotilă umanitară aflată pe mare pentru a sparge blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza, şi care au fost ucişi în larg de un comando israelian, aminteşte cotidianul francez.

În ce-l priveşte, sâmbătă, Iraelul şi-a sfătuit resortisanţii să evite orice călătorie în Turcia invocând „starea de spirit” din această ţară. În noaptea de joi spre vineri, sute de manifestanţi au atacat consulatul Israelului din Istanbul. La rândul său, ziarul turc „Yeni Akit” a publicat o scrisoare deschisă prin care cerea evreilor din Turcia să ceară scuze pentru pierderile de vieţi civile din Gaza.

Recentele declaraţii incendiare ale lui Erdogan se circumscriu atât campaniei electorale prezidenţiale din Turcia în care el este angajat total, cât şi pasivităţii lumii internaţionale faţă de tot ceea se întâmplă în Gaza, dat fiind că ea este preocupată doar de tragedia aviatică din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.