Le Point despre coţcăriile din sistemul bancar şi ministrul francez al Republicii Moldova

Sub titlul „Francez şi vicepremier al Moldovei” revista Le Point schiţează în ultimul său număr portretul lui Stéphane Bridé, scrie Independent.md. Acesta a fost numit în guvernul de la Chişinău cu o singură misiune, aceea de a eradica corupţia.

„Misiunea lui Stéphane Bridé este atipică, dealtfel ca şi parcursul personal al acestui francez. A căuta în Europa de Vest sau şi mai departe competenţe care lipsesc acasă este ceva la modă în fostele republici sovietice supărate cu Rusia lui Vladimir Putin”, notează ziaristul de la Le Point.

Jurnaliștii francezi amintesc că diplomaţia georgiană a fost deja condusă de o franţuzoaică, iar Ucraina şi-a numit un lituanian la Economie şi o americancă la Finanţe, Bridé însă se află într-o poziție „contrar precursorilor săi”.

În căutarea unui tehnocrat european competent, Partidul Democrat, i-a propus portofoliul Economiei și așa cum „niciun moldovean nu ar avea curajul să se ia de anumite interese superioare”, Bridé a fost ales.

Le Point reaminteşte în acest context despre „furtul miliardului”, care i-a făcut faimoși pe moldoveni în întreaga lume.

În opinia jurnaliștilor francezi, acest scandal era cât pe ce să compromită intrarea lui Stéphane Bridé în guvernul moldovean, întrucât fostul patron al acestuia, cabinetul de audit Grant Thornton, fusese cel care auditase cele trei bănci implicate în scandalul mai sus amintit.

„Nu-i deci de mirare că această afacere ‘a miliardului furat’ îl va urmări pe veci pe vice-premierul moldovean şi îi va mai da multă bătaie de cap”, scrie Le Point.

Anteriori și publicația britanică The Guardian i-a dedicat un amplu material ministrului moldovean al Economiei.

Stephane Bride este cetățean francez și moldovean, stabilit în Republica Moldova de mai mulți ani, care s-a specializat în domeniul auditului.

Bride a ajuns în Republica Moldova la sfârșitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst & Young, ulterior deținând funcția de director al acesteia în țara noastră. Ernst & Young până în 2009 s-a ocupat de auditul majorității băncilor din țară, inclusiv a Victoriabank, care aparținea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a Fincombank, controlată de Oleg Voronin.

În 2010, francezul care obținuse între timp și cetățenia moldovenească, s-a alăturat companiei Grant Thornton, a căror primi doi clienți au fost Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon, și Energbank.

Ulterior, Grant Thornton a reușit să se dezvolte, ajungând să se ocupe și de auditul Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank.

Mai mult, în perioada în care Grant Thornton, în fruntea căreia se află ministrul moldovean al Economiei, s-a ocupat de auditul Moldindconbank, prin intermediul băncii s-ar fi spălat peste 18 miliarde de euro, potrivit unei investigații OCCRP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.