„Lebăda neagră” Natalie Portman a împlinit 35 de ani

În 9 iunie, celebra actriţă Natalie Portman a împlinit 35 de ani. Viaţa lui Natalie Portman este un modern basm cu zâne. De când era copil, transforma tot ce atingea în aur. Dovadă, rolul Amidala din Războiul Stelelor – Ameninţarea Fantomei, alături de Liam Neeson şi Ewan McGregor, care a transformat-o în star la numai 18 ani. Rol pe care l-a păstrat şi în episoadele II şi III, lansate în 2002, respectiv, în 2005.

În rolul Jane Hammond

Când pronunţi numele lui Natalie Portman, îţi vin imediat în minte masca durerii a balerinei din Black Swan al lui Darren Aronofsky sau plânsul israelo-americancei din Free Zone al lui Amos Gitaï (10 minute de plan fix). Partituri de bravură ale carierei care numără deja 23 de ani a actriţei distinse cu Premiul Oscar.

Cu pomeţii proeminenţi, cu tenul de porţelan şi privire rebelă, la 35 de ani, Natalie Portman nu s-a schimbat. Copilul-star din anii 1990 ar fi putut să cadă pradă celebrităţii, dar şi-a păstrat echilibrul.

La 12 ani, această fiică a unui tată medic israelian şi a unei mame-artistă americană, instalaţi în Long Island, a fost remarcată de un agent de manechine. Talentul ei precoce a uimit. Tânăra actriţă a obţinut primul rol, în 1994, alături de Jean Reno în pelicula Léon a lui Luc Besson. În paralel, şi-a continuat studiile de psihologie la Universitatea Harvard şi, când încă nu împlinise 18 ani, a dat replica unor monştri sacri ai ecranului, ca Al Pacino în Heat de Michael Mann sau Jack Nicholson în Mars Attack, Julia Roberts şi Goldie Hawn în Tout le monde dit I love you, de Woody Allen. Devenită star internaţional încă din 1999, actriţa a jucat roluri majore şi cu succes de box office în V for Vendetta, Closer, Brother, The Other Boleyn Girl. A jucat şi în Jurnalul Annei Frank, pe scena newyorkeză, iar prestaţia ei în acest spectacol de pe Broadway n-a trecut neobservată.

În rolul Nina din Black Swan

Dacă în 2006 apare întrupând o eroină a unui film SF subversiv, V for Vendetta, o descoperim în largul ei şi în opere contemporane şi intimiste, ca Garden state, pelicula lui Zach Braff, deja amintitul Closer de Mike Nichols, unde compoziţia ei în rol de stripteuză i-a adus o nominalizare la Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar

Adevărata consacrare avea să vină însă în 2011, graţie lungmetrajului lui Darren Aronofsky, Black Swan. Rolul Nina i-a adus gloria, un Premiu Golden Globe şi Oscarul pentru cea mai bună actriţă. Şi… un soţ: dansatorul Benjamin Millepied, cu care s-a căsătorit în 2012. Cuplul are un băiat, botezat Aleph, prima literă a alfabetului evreiesc, şi trăieşte din 2014 la Paris. Într-un interviu acordat publicaţiei Hollywood Reporter, actriţa a mărturisit că este uşor crispată ca evreică laParis, precizând însă că ar fi la fel de crispată dacă ar fi o persoană de culoare în Statele Unite.

În rolul Snnes din Două surori pentru un rege

După dura performanţă din Black Swan, Natalie Portman a trecut la comedie, cu adaptarea comicsurilor Thor şi Thor 2, dar şi cu Sex Friends de Ivan Reitman, sau povestea medievală Your Highness de David Gordon Green.

Lunga filmografie a actriţei cuprinde mari nume ale cinema-ului contemporan. A jucat sub bagheta unor regizori ca Woody Allen (Tout le monde dit I Love You), Tim Burton (Mars Attacks!), Wes Anderson (The Darjeeling Limited) sau George Lucas prin primele trei episoade din Star Wars.

Natalie Portman şi Benjamin Millepied la New York City Ballet în 2012

În 2015, Natalie Portman a fost pe afişul a două filme: emoţionantul Knight of Cups, al regizorului Terrence Malick şi Jane Got a Gun, un western violent, care a avut o serie întreagă de peripeţii în timpul filmărilor, şi în care actriţa interpretează rolul unei femei cu un caracter puternic, care pleacă, cu Coltul în mână, să răzbune moartea soţului ei în Vestul sălbatic. Este un western feminist, produs chiar de Natalie Portman.

Cu Jean Dujardin la Gala Oscar-2012

“Lipsa de diversitate este o problemă reală: industria cinematografică trebuie să se ocupe urgent de ea. Nu există destule filme care să rateze problema femeilor sau care să dea cuvântul minorităţilor. Sistemul nu recunoaşte nici locul, nici munca lor. Industria americană a cinema-ului este foarte nedreaptă cu femeile şi cu minorităţile, atât în faţa, cât şi în spatele camerei de filmat, dar şi în materie de salarii. Mă bucur că această problemă a ajuns pe masa Academiei Oscarurilor şi lucrurile încep să se mişte”, afirma actriţa.

În rolul Jane Foster din pelicula Thor

În luna octombrie a acestui an, ea va fi alături de Lily-Rose Depp, fiica Vanessei Paradis şi a lui Johnny Depp, pe afişul filmului Planetarium, o dramă a cărei acţiune se petrece în anii 30, realizată de Rebecca Zlotowski. Este povestea a două surori care par să aibă puteri supranaturale, intrând în contact cu fantomele.

Natalie Portman o va întrupa pe Jackie Kennedy, în biopicul Jackie, realizat de regizorul chilian Pablo Larrain, a cărui acţiune începe în momentul asasinării preşedintelui John F. Kennedy la Dallas în 1963. Biopicul se concentrează asupra celor patru zile care urmează asasinatului, prezentate pentru prima dată din punctul de vedere al văduvei. Filmul evocă, după expresia lui Vincent Maraval, director de vânzări de la Wild Bunch, “momentul în care Jackie Kennedy devine o icoană, dar pierde totul”. Producător este Darren Aronofsky.

Ines din Fantomele lui Goya

Scenariul, scris de Noah Oppenheim, circula de mai mulţi ani la Hollywood. În 2010, Steven Spielberg a intenţionat să-l regizeze, dar până la urmă a renunţat.

Are, de asemenea, anunţate mai multe proiecte pentru viitorul apropiat, printre care viitorul lungmetraj al regizorului Terrence Malick, intitulat Weighless, şi pelicula lui Xavier Dolan, The Death and Life of John F. Donovan. Împreună Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road), Natalie Portman s-a alăturat recent echipei filmului tânărului regizor canadian, care îi cuprindea deja pe Thandie Newton, distinsă în 2006 cu premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în Collision, pe Kit Harington, Jessica Chastain, Kathy Bates, Susan Sarandon.

Regina Padme Amidala din Războiul Stelelor

The Death and Life of John F. Donovan, primul film în limba engleză al lui Xavier Dolan, va spune povestea unui star de televiziune de la Hollywood care începe o relaţie epistolară cu un fan din Marea Britanie, moment în care redactoarea unui tabloid dezvăluie totul şi transformă viaţa actorului într-un adevărat calvar. Protagonistul filmului va fi Kit Harington, iar Jessica Chastain ca juca rolul jurnalistei. Susan Sarandon va fi mama eroului şi Kathy Bates va juca rolul agentei acestuia. Încă n-au fost dezvăluite rolurile lui Natalie Portman, Nicholas Hoult şi Thandie Newton.

În Brothers

În luna februarie a acestui an, Casa Christian Dior a dezvăluit noul capitol al poveştii publicitare dedicate parfumului ei far, Miss Dior Chérie. Un prilej de a descoperi, prin trei spoturi cult, semnate de Sofia Coppola, portetul lui Miss Dior, o tânără “specială, frumoasă şi care te inspiră”, întrupată, din 2010, de strălucitoarea actriţă.

În Leon

Natalie Portman a făcut primii paşi în regie cu Eve, un scurtmetraj al cărui scenariu l-a scris ea însăşi şi în care au apărut Lauren Bacall şi Olivia Thirlby. Filmul a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Veneţia pentru scurtmetraj în 2008. A repetat experienţa de regizor punând în scenă unul dintre scurtmetrajele filmului colectiv New York, I Love You, în care şi apare în secvenţa Mirei Nair.

În Paris Je t’aime

Natalie Portman a prezentat la Cannes, anul trecut, primul ei lungmetraj în calitate de regizoare, A tale of love and darkness, peliculă care aminteşte propria ei istorie. Inspirat de cartea cu acelaşi titlu a scriitorului israelian Amos Oz, care povesteşte istoria propriei lui familii, evrei din Europa de Est plecaţi în Palestina, filmul are în centru figura mamei scriitorului, interpretată de Natalie Portman. Producţia a fost filmată în Ierusalim, oraşul natal al actriţei, pe care l-a părăsit când avea vârsta de 3 ani.

V pentru Vendetta

Ideea acestei pelicule i-a venit cu zece ani înainte, în timpul filmărilor la Free Zone al rgizorului Amos Gitai, în care a avut rolul principal.

Nimfă glamour pentru Dior, la fel ca şi Scarlett Johansson, partenera ei în filmul de epocă The Other Boleyn Girl, muză a lui Goya în pelicula lui Milos Forman, Natalie Portman este unul dintre simbolurile Americii, imaginat de Wong Kar-Wai în My Blueberry Nights, înainte de a apărea în Mr. Magorium’s Wonder Emporium.

Prima fotografie în rolul Jackie Kennedy pentru filmul lui Pablo Larrain

Brună, cu figură delicată, actriţa a refuzat de timpuriu să joace roluri de sex-simbol sau de nimfă. A respins propunerea pentru rolul principal dintr-un remake Lolita, pentru că era “sinistru”, şi pe cel din Romeo şi Julieta din cauza diferenţei de vârstă dintre ea şi Leonardo DiCaprio, care i se părea prea mare.

“Îmi iubesc viaţa privată şi siguranţa mult mai mult decât obţinerea unui rol arătându-mi sânii în reviste sau fiind un sex-simbol în filme”, mărturisea ea într-un interviu din anul 2000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.