Lecţie de democraţie pentru Iohannis

Văzîndu-l pe preşedintele Iohannis în mijlocul unui miting neautorizat, mi-a revenit imediat în minte comportamentul lui Ion Raţiu, cel pe care românii nu l-au vrut preşedinte, cînd minerii au intrat în Parlament, la mineriada din septembrie 1991. Această imagine va rămîne în istoria ţării ca fiind primul semnal uriaş că România s-a reîntors pe drumul democraţiei.

În faţa minerilor înarmaţi cu bîte şi topoare, veniţi la Bucureşti să dărîme guvernul Petre Roman, în timp ce majoritatea parlamentarilor nu ştiau pe unde să scoată cămăşa şi încercau să plece, doar Ion Raţiu şi poetul Ioan Alexandru au avut curajul să stea pentru a apăra democraţia, deşi minerii voiau să dărîme un guvern cu care cei doi se aflau în opoziţie! Ion Raţiu chiar s-a urcat la tribună şi, cu braţele deschise, a spus acele cuvinte memorabile: „Cum îndrăzniţi să intraţi aşa în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară imediat!“. Le-a spus atît de ferm şi convingător, încît minerii au părăsit imediat sala din Dealul Mitropoliei.

După mai bine de 25 de ani, pe 20 ianuarie 2017, în timpul acelui miting neautorizat împotriva unui proiect de ordonanţă a guvernului, în faţa celor care scandau „Jos Parlamentul!“, a apărut între protestatari însuşi preşedintele ales al ţării, Klaus Iohannis (vezi foto de mai jos), care a declarat: „O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite!“.

Este imposibil să sesizaţi diferenţa dintre cele două forme de comportament: a lui Ion Raţiu, care pierduse alegerile în faţa lui Ion Iliescu şi a cărui casă fusese devastată în timpul mineriadei din iunie 1990, care s-a ridicat deasupra minerilor pentru a apăra democraţia, şi a lui Klaus Iohannis, preşedintele ales al românilor, care s-a dus să susţină un miting neautorizat prin acea declaraţie rudimentară împotriva democraţiei!
Parafrazîndu-l chiar pe Iohannis, ba, chiar, citîndu-l exact, putem spune: „Ce clasă politică am avut noi atunci când a început să ia fiinţă naţiunea română! Şi ce clasă politică avem astăzi, când cei care au fost aleşi să conducă ţara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri!“.

Nu ştiu ce făcea Klaus Iohannis la Sibiu cînd Ion Raţiu ieşea în faţa minerilor pentru a apăra Parlamentul. Poate că dădea meditaţii la fizică sau intermedia adopţiile unor copii şi nu avea timp să se uite la televizor, dar nu este posibil ca, odată ajuns preşedinte, să nu se fi documentat pentru a afla ce trebuie să facă un adevărat conducător de ţară! Din această ignoranţă, a ieşit acel „discurs“ jenant dintre protestatari.
Pentru a sublinia antiteza dintre cele două moduri de a vedea democraţia şi pentru a scoate în evidenţă adevărata lecţie de democraţie oferită de Ion Raţiu oricărui lider politic, reamintim şi acea scenă din timpul alegerilor prezidenţiale din luna mai 1990, cînd, la TVR, erau faţă în faţă Ion Iliescu, Ion Raţiu şi Radu Câmpeanu. Cînd i-a venit rîndul la cuvînt, Ion Raţiu a avut din nou un discurs memorabil, din care cităm: „Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta pînă la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“.

Din fericire pentru cei mai tineri, acest moment este arhivat şi poate fi vizionat pe YouTube. N-ar fi rău ca însuşi preşedintele Iohannis să-şi facă timp şi să-l vizioneze!

Acestea sînt argumentele pentru care noi, redactorii şi cititorii ziarului Cotidianul, afirmăm mereu mîndria că lucrăm la ziarul pe care chiar Ion Raţiu l-a fondat.

Întrucît nimeni din clasa politică de la noi nu s-a gîndit la comemorarea morţii lui Ion Raţiu, care ne-a părăsit pe 17 ianuarie 2000, acest articol poate să fie şi un omagiu pentru cel care, alături de Corneliu Coposu şi Doina Cornea, a fost un stîlp al nevoii noastre de libertate şi democraţie.

Mai ales în aceste vremuri în care societatea românească pare să fie dominată de binomul DNA – SRI şi cînd Parlamentul a atins cote atît de joase în preferinţele românilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.