Lecţie de istorie la Ţebea

Vara aceasta, Iuliana Tudor s-a întâlnit cu telespectatorii săi prin ţară, la câteva evenimente organizate de Televiziunea Română. Pe 9 septembrie, realizatorul TVR le-a oferit românilor încă o ocazie de a se reîntâlni cu folclorul şi valorile tradiţionale româneşti.

Sărbătoarea Naţională de la Ţebea este un eveniment care reuneşte, an de an, mii de români pentru a omagia personalitatea lui Avram Iancu, devenit erou naţional al românilor pentru lupta sa împotriva stăpânirii maghiare a Transilvaniei. La Gorunul de la Ţebea, vechi de 400 de ani, aflat în locul numit „Panteonul Moţilor”, se află mormantul celui care este supranumit, în Ţara Moţilor, „Crăişorul Munţilor”.

Anul acesta s-au împlinit 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, motiv care i-a făcut pe organiyatori, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara să-l omagieze astfel încât sărbătoarea să fie consemnată nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional.

Astfel, TVR1 şi TVR Internaţional au transmis, pe 9 septembrie, în direct, aproape patru ore de spectacol. A fost pentru prima dată când acest eveniment a fost transmis live şi prima dată când Iuliana Tudor a fost gazdă.

Iuliana Tudor a vorbit unei audienţe de câteva mii de oameni, dar şi milioanelor de telespectatori din ţară şi din străinătate. A fost, practic, o lecţie de istorie, la care au contribuit şi momentele folclorice interpretate de Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu, Ionuţ Fulea, Alexandru Pugna, Pera Bulz, Eugen Mihăilă şi tinerii Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, precum şi grupuri celebre: Corul Ţărănesc din Finteuşu Mare, Grupul „Iza”, Grupul „Crai Nou” şi Grupul de fluieraşi din Petrila. Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de Orchestra de muzică populară condusă de Ionel Coza. Mariana Deac a jucat, de această dată, rol dublu în realizarea evenimentului – a fost atât interpret, dar a urcat pe scenă şi în calitatea sa de director al
Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.

Iuliana Tudor: „Am fost pentru prima dată gazda acestui eveniment”

„M-am întâlnit cu un public nou pentru mine, iar căldura cu care m-au primit a fost peste aşteptări, având în vedere că este pentru prima dată când mă aflu la Ţebea. Am întâlnit oameni care-mi cunosc proiectele alături de Televiziunea Română. M-a emoţionat dragostea de ţară a celor de aici, oameni care au venit îmbrăcaţi în port popular, de la mic la mare, oameni care purtau cu mândrie tricolorul la piept. Evenimentul de aici a fost mult mai mult decât un spectacol, a fost o invitaţie la a redescoperi valorile şi tradiţiile româneşti şi a le transmite tinerilor că patriotismul nu este un termen perimat în România. Le mulţumesc organizatorilor şi, în mod special, Marianei Deac, cea care, de 10 ani, este o mână de fier pentru conservarea tradiţiilor acestor locuri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.