Legătura fatidică dintre primul şi ultimul diplomat rus asasinat

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, este al patrulea diplomat rus de acest rang asasinat, în toată istoria serviciului diplomatic al Imperiului Rus, URSS şi Federaţiei Ruse. Primul a fost Aleksandr Griboedov, linşat în 1829 de o mulţime înfuriată în timpul unui atac asupra ambasadei ruse din Teheran, Persia, unde Griboedov reprezenta la cel mai înalt nivel Imperiul Rus. Al doilea a fost reprezentantul Rusiei Sovietice în Italia, Vaclav Vorovski, împuşcat când se afla în Lausanne, Elveţia, la o conferinţă. Al treilea ambasador rus asasinat a fost Piotr Voikov, reprezentantul Rusiei în Polonia, împuşcat mortal într-o gară din Varşovia, în 1927.

Vaclav Vorovski, ambasadorul Rusiei Sovietice în Italia (sursă foto: gomelstreet.info)

Diplomatul, publicistul şi criticul literar Vaclav Vorovski, de origine etnică poloneză şi provenind dintr-o familie de nobili, s-a alăturat revoluţionarilor ruşi la vârsta deplinei maturităţi, din raţiuni morale. Executarea misiunilor diplomatice i-a fost propusă în special pentru inteligenţa, erudiţia şi cunoştinţele sale specifice – vorbea 12 limbi străine. Pe 10 mai 1923, fiind deja ambasador în Italia, a ajuns în Lausanne, pentru a participa la o conferinţă pe marginea situaţiei din Orientul Mijlociu. În seara aceleiaşi zile, în timp ce lua cina, Vorovski a fost împuşcat în ceafă de un tânăr de la o masă alăturată. Asasinul era un fost ofiţer în armata albă din Rusia, de origine elveţiană, pe nume Maurice Conradi. Tatăl, fratele, unchiul, şi mătuşa îi fuseseră omorâţi în urmă cu câţiva ani de trupele ”contrarevoluţionare” (CeKa) ale bolşevicilor ruşi care preluaseră puterea, iar gestul său a fost unul mai curând de răzbunare personală decât politic. Instanţa de judecată din Elveţia l-a achitat pe Conradi, după ce la proces au depus mărturie o serie de persoane care au descris crimele bolşevicilor din Rusia. Judecata a considerat că fapta lui Conradi a fost justificată, având în vedere regimul pe care-l reprezenta diplomatul Vorovski.

Piotr Voikov, ambasador URSS în Polonia (sursă foto: specnaz.ru)

La fel ca Vorovski, şi ambasadorul sovietic în Polonia, Piotr Voikov, era un revoluţionar rus care se raliase cauzei comuniste la începutul secolului XX, însă la o vârstă mult mai tânără decât diplomatul ucis la Lausanne. În 1918, a fost unul dintre activiştii care au pregătit execuţia ultimului ţar, Nikolai al II-lea, şi a familiei imperiale ruse. A devenit ambasador al URSS în Polonia în 1924. În seara zilei de 7 iunie 1927, a fost împuşcat mortal într-o gară din Varşovia, de Boris Koverda, în vârstă de 20 de ani, un activist al Emigraţiei ruse albe, anti-comuniste. În Rusia, trupele bolşevice CeKa îi omorâseră vărul şi un prieten de familie, evenimente care îl apropie, ca structură şi motivaţie, de asasinul lui Vorovski, Conradi. A fost condamnat de justiţia poloneză la închisoare pe viaţă, însă a fost eliberat după 10 ani, în urma unei amnistii. După eliberare a locuit în Iugoslavia, iar după al Doilea Război Mondial, în Elveţia, Franţa şi RFG, de unde a emigrat în SUA. A murit în 1987.

L-am lăsat intenţionat la final pe ambasadorul din Persia, Aleksandr Griboedov, asasinat în 1826, deoarece dorim să relatăm despre legătura tragică şi ironică dintre primul diplomat şi ultimul, ambasadorul din Turcia. Dincolo de cariera sa diplomatică, Aleksandr Griboedov este şi unul dintre clasicii dramaturgiei ruse de secol XIX, fiind apreciat în special pentru comediile sale satirice care parodiau realităţi sociale din Imperiul Rus. S-a născut într-o familie nobilă rusă de origine etnică poloneză, strămutată în Rusia la începutul secolului XVII. S-a remarcat de la o vârstă foarte tânără prin curaj şi devotament în serviciul militar, dar şi prin inteligenţă şi erudiţie. Cunoştea opt limbi străine, printre care latina şi greaca veche. La vârsta de 21 de ani renunţă la serviciul militar şi se dedică literaturii şi publicisticii, scriind şi publicând articole şi poezii. În 1818, este trimis pentru prima dată cu serviciul diplomatic la Teheran, unde se va întoarce de câteva ori, ultima dată în 1826. În acelaşi an, este arestat fiind bănuit de apartenenţă la mişcarea revoluţionară decembristă, fiind eliberat în scurt timp. În 1828 este numit ministru rezident (ambasador) în Persia. Pe 30 ianuarie 1829, o mulţime exaltată formată din fanatici religioşi atacă misiunea rusă din Teheran şi omoară câteva zeci de persoane, printre care şi Griboedov.

În seara zilei de 19 decembrie, când a fost informat despre asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, Vladimir Putin mergea, într-o coincidenţă tragică şi ironică în acelaşi timp, să vadă cea mai renumită piesă a lui Griboedov, comedia ”Prea multă minte strică”, o capodoperă a realismului teatral rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.