Legea care face jocurile pentru Gazprom

Deputații au aprobat în urmă cu câteva zile un amendament la Legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze, care prevede un impozit mai mare pentru companiile ce desfășoară activități de extracție și comercializare a gazelor naturale. Astfel, pentru prețuri mai mari de 85 lei/MWh, impozitul va fi de 80% pe veniturile suplimentare, iar pentru un preț mai scăzut, impozitul rămâne ca și până acum, la 60%. Piața de extracție de gaze naturale autohtonă este controlată în acest moment, în mod covârșitor, de două companii: OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, dar și unde statul român are în jur de 20%, și de Romgaz, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei.

Discriminare faţă de ruşii de la Gazprom

Această măsură a fost taxată foarte dur de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPECA). Conform lui Harald Kraft, președintele asociației, suprataxarea aplicată producătorilor români de gaze pentru profitul obţinut în urma liberalizării pieţei înseamnă o uriaşă discriminare în faţa ruşilor de la Gazprom, care nu sunt obligaţi să plătească aceste taxe şi nici să vândă la bursă întreaga cantitate de gaze. „Suprataxarea a fost introdusă în 2013 ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice. Acum, în 2017, taxa a fost majorată la 80% şi este pentru o perioadă nedeterminată. Este o măsură care penalizează producătorii interni în faţa Gazprom. În plus, Gazprom nu va fi obligat să vândă 100% din importuri pe bursă. Este o discriminare extraordinară a producătorilor din România faţă de producătorii din extern“, a declarat Kraft, în cadrul unei conferinţe pe tema importanţei gazelor naturale.

„Amenințare la siguranța energetică națională“

„Având în vedere dependenţa de o singură sursă de import – Federaţia Rusă –, această formă de discriminare afectează direct şi securitatea energetică naţională. Această tendinţă este confirmată şi de cele mai recente cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică: România a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile în T1 2017, cu 332% mai mult decât în perioada similară din 2016, în timp ce producţia locală este în descreştere, companiile fiind nevoite să închidă sonde“, mai spun reprezentanţii ROPEPCA.

Reprezentanții asociației susțin că liberalizarea preţului gazelor naturale nu este un fenomen care să justifice o taxă adiţională, ci reprezintă implementarea unui obiectiv asumat de România la nivel european pentru a trece la o stare de normalitate pentru o piaţă liberă şi într-un context de piaţă europeană unică. „În plus, majorarea cotei nu este justificată în raport cu nivelul actual de impozitare a industriei în România“, adaugă asociaţia. Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare raportate la venituri a crescut în România de la 15% în 2014 la 17,5% în 2016, iar media impozitării în Europa (exclusiv zăcământul Groeningen din Olanda, care are un regim fiscal special) a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) are 19 membri ce deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare și producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiţii cumulate de 590 milioane euro, o cifră de afaceri de 2,9 miliarde de euro şi 14.800 de angajaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.