Legea care îi vizează pe jurnaliştii din „uniuni ale creatorilor”, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care introduce pensii speciale pentru jurnaliştii care fac parte din „uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”, proiect criticat de guvern, potrivit Mediafax.

Legea modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, prin introducerea unei noi categorii care vizează uniunile de jurnalişti. Actul normativ prevede că „prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit Legii nr.8/2006, „cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării”, iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.

Legea nr 8/2006 prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Legea pensiilor speciale acordate jurnaliştilor nu este oportună, ca orice modificare legislativă de acest fel, iar jurnaliştii au în plus şi datoria morală să nu ceară un statut special, mai ales că ei au criticat atunci când alţii obţineau asemenea statut, a afirmat Dan Suciu.

Singura asociaţie de presă care are acest statut este Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), potrivit pressone.ro. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este o entitate puţin cunoscută chiar şi în rândul jurnaliştilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se găsesc nici în casetele redacţionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor şi nici printre editorii agenţiilor de presă, potrivit sursei citate.

Printre sponsorii Uniunii se numără câteva firme din Reşiţa, Primăria Anina sau Asociaţia culturală Ateneu Săsesc Prundeni, iar lista membrilor cotizanţi, actualizată la 1 martie 2016, cuprinde 900 de nume, mai relatează pressone.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.