Legea „Dai casa şi scapi de datorii”, aproape de votul final

Legea privind darea în plată a imobilelor ipotecate în favoarea băncilor, cu efect liberatoriu pentru debitori, numită şi „dai casa băncii și scapi de datorii” a fost avizată favorabil de membrii Comsiei Juridice a Camerei Deputaților, după discuţii aprige purtate deputaţi şi de reprezentantul Băncii Naţionale a României, Nicolae Cinteză. Proiectul a fost deja votat de plenul Senatului în urmă cu o lună şi urmează să fie discutat şi în plenul Camerei, fiind forul legislativ. Actul normativ prevede are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Iniţiatorul legii este deputatul liberal Cătălin Zamfir, însă cel care l-a scris este avocatul Gheorghe Piperea. Conform expunerii de motive, acest proiect, care transpune o directivă a Parlamentului European, îşi propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării unui credit, să stingă integral obligaţia acestuia.

În timpul dezbaterilor în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor s-a iscat o discuţie aprinsă între Zamfir şi apărătorul băncilor Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de supraveghere din Banca Centrală. „Aceasta nu e o lege împotriva băncilor ci o lege care să le responsabilizeze. Banca va introduce în circuitul civil imobilul. Debitorului i se redă dreptul la o viaţă nouă, după ce şi-a epuizat
toate căile de a-şi salva casa. El poate să stea cu chirie, să acceadă la un moment dat la un nou credit. Sunt situaţii în care oamenii nu mai au de unde plăti şi refuza să mai fie sclavii băncilor. Aceasta lege a beneficiat de o campanie extrem de agresivă din partea băncilor şi a BNR-ului. Au fost introduse în ecuaţie şi investitorii străini. S-a venit cu nişte argumente de o ticăloşie de neimaginat.
Primul argument manipulator este ca legea ar încalca Directiva. Mă miră că la nivelul BNR nu se cunoaşte ce e cu Directiva asta. Sau că legea s-ar aplica retroactiv, dar aici am să-l las pe dl. Piperea să vă explice cum e cu retroactivitatea. Mai vreau să ma refer la un argument foarte ticalos. Că legea ar determina falimentul unor bănci şi pierderi de 2-4 miliarde de lei. Domnule, cum să discuţi în termenii aceştia când ştim toţi că băncile au vândut portofolii întregi cu 10% din valoare”, a spus Zamfir, citat de Hotnews. Acesta a mai adăugată că „guvernatorul Isărescu spunea că lanţul de încredere dintre clienţi şi bănci s-a rupt”. „Şi mai răspund la o ticăloşie: că legea ar fi făcută pentru speculatorii imobiliari. Să mai vorbim în 2015 de rechini imobiliari? Iar cei care spun că legea nu e pentru cei care nu pot plăti arată dispreţul BNR pentru cei 800.000 de clienţi ai băncilor care nu-şi mai pot achita ratele”, mai spune Zamfir.

Răspunsul a venit imediat din partea lui Cinteză. „BNR nu avizează proiectul în forma în care a fost prezentat. Nu ştiu de ce e ticăloşie sa va spun că există riscul ca o banca poate da faliment? Asta e rolul meu, să vă spun despre riscurile potenţiale. Iar dacă acea bancă va da faliment, va contamina alte trei bănci. Nu spun că acest risc se va produce, ci că el există! Se vorbeşte că rolul Parlamentului e unul social şi că statul trebuie să fie unul la fel, social. Numai că în cazul ăsta nu plăteste statul, ci plătesc băncile. Nu e normal ca statul să
intervină printr-o lege în cadrul unui contract. Să nu uităm că banii daţi pentru credite sunt ai deponenţilor. Nu ar fi normal ca deponentul care vine să-şi ia dobanda, banca să-i dea o cadă sau o fereastră. Se va invoca aici dreptul băncii de a contesta. Numai că acest drept trimite la articolul 4 care nu are nicio prevedere cu caracter social”, a spus Cinteză.

Acesta spune că legea nu răspunde unei probleme sociale, ci îi avantajează pe cei care au cumpărat imobile înainte de criză, în scop speculativ, şi poate genera falimentul unei bănci, a declarat, săptămâna trecută Nicolae Cinteză. Un alt reprezentant al BNR, vicepreşedintele Bogdan Olteanu, a spus că în condiţiile unei astfel de legi avansul pentru un credit ipotecar nou ar putea ajunge la 50%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.