Legea electorală românească, acronică şi rigidă

Într-un interviu pentru RFI România, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, vorbește despre incidentele apărute în urmă votului în capitala Franței.

Întrebat dacă nu are nimic sa-şi reproşeze, oficialul a spus: “Am luat toate măsurile pe care puteam să le luăm, astfel încât cât mai mulţi români să poată vota pe 2 şi pe 16 noiembrie în condiţiile date şi în cadrul legal stabilit (…)M-am întâlnit cu reprezentanţii românilor din Franţa, cu comunitatea. După primul scrutin, am vorbit cu ei, am transmis care sunt doleanţele lor. Am încercat să găsim împreună soluţii pentru a face ca lucrurile să meargă mai bine şi lucrurile au mers mult mai bine în scrutinul de pe 16 noiembrie datorită prezenţei voluntarilor din partea comunităţilor. Şi ei au lucrat extraordinar şi ţin să le mulţumesc şi pe această cale”.

“Nu cred că aş putea să-mi reproşez ceva în comunicarea pe care am avut-o cu Bucureştiul nici înainte de primul tur, nici între cele două tururi. Nu pot să-mi reproşez că nu am transmis evaluările corecte, analizele corecte legate de organizarea votului, nu pot să-mi reproşez că nu am transmis propuneri şi nu pot să-mi reproşez că nu am transmis şi estimările şi doleanţele comunităţii româneşti din Franţa şi în special din Paris, pentru că vorbim despre Paris”.

În legătură cu intervenţia forţelor de ordine franceze împotriva celor care au rămas afară şi nu au putut să voteze, oficialul a spus că avea obligaţi să anunţe autorităţile franceze că au loc alegeri şi să dea o estimare a numărului de votanţi aşteptaţi pentru ca prefectura de poliţie să-şi stabilească dispozitivul de siguranţă şi ordine publică.

“Ceea ce s-a întâmplat, a avut loc după închiderea secţiilor de vot la ora 21, în spaţiul public parizian, acolo unde nici ambasadorul, nici ambasada nu pot spune forţelor de ordine ce trebuie să facă. (…)autorităţile franceze sunt obligate să asigure securitatea şi integritatea tuturor misiunilor diplomatice acreditate şi iar nu pot să ascund că au avut loc incidente de securitate, cu aproximativ două ore înainte de închiderea votului. Cetăţeni au forţat intrarea în ambasadă şi, atenţie, nu intrarea către o secţie de vot, ci intrarea în ambasadă. Au bruscat un membru al ambasadei noastre şi iar nu cred că iritarea poate să justifice de exemplu spargerea geamurilor de la secţia consulară”, a spus Mazuru.

Întrebat cu pot fi evitate asemenea situaţii la viitoarele alegeri, ambasadorul a spus că este nevoie de o altă lege.

“Răspunsul este evident şi de altfel a fost dat şi de reprezentanţii mediului politic românesc, şi de la putere, şi din opoziţie. E clar că avem nevoie de o nouă lege(…) Însă ceea ce este important este să le găsim cât mai repede şi să nu aşteptăm încă cinci ani şi să ne trezim cu o lună sau două înainte de alegeri că avem o lege proastă, a conchis oficialul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.