Legea finanțării partidelor, promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a promulgat legea privind finanțarea partidelor.

„Am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă. Am promulgat această lege”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că legea pentru modificarea și completarea Legii 334 din 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale introduce o nouă normă, numită afectațiune specială, pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

„Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit”, a arătat șeful statului.

Iohannis a spus că atunci când este evaluată această nouă normă trebuie ținut cont de cel puțin două lucruri.

„Primul se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esență, dar există, numit migrația politică — politicieni care părăsesc un partid și trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid și înființează alt partid. Este foarte ușor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid și atunci putem să ne imaginăm situații în care competiția politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală.

Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este articolul 8 din Constituție, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic și putem să citim că partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice. Or, în cazul în care contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice”, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.