Legea grațierii, modificată

Comisia juridică a Senatului condusă de Șerban Nicolae (PSD) a votat mai multe modificări la proiectul Legii grațierii.

Astfel au fost adoptat, printre altele, un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Amendamentul, propus de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Parchetul General şi preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 2 abţineri.

De asemenea, Comisia a adoptat un amendament potrivit căruia se graţieaza în intregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor peste 60 de ani se graţiază cu jumătate.

De asemenea, comisia juridică din Senat a adoptat şi un amendament la Legea graţierii potrivit căruia se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

”Se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

Comisia a adoptat şi un alt amendament care prevede că nu se graţiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, potrivit legii.

La ședință a participat și Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a susținut adoptarea proiectului în forma inițială, care făcea referire la pedepsele de până la cinci ani.

Cum va arata astfel art. 1 al legii gratierii:

Art. 1
(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se grațiază după cum urmează:
a. în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;
b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.
(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii.

Traian Băsescu depusese o serie de amendamente controversate la Legea graţierii. În Comisia Juridică, după mai multe dezbateri, s-a decis să respingă însă grațierea pedepselor de până la 10 ani inclusiv, cum voia fostul preşedinte.

Fostul preşedinte cere graţierea celor care au primit pedepse mai mici de zece ani, dar şi a persoanelor condamnate pentru terorism.

”Am făcut din pușcăriile din România un loc de distrus oameni în loc un sistem pentru a-i recupera pentru societate (…) Eu susțin o grațiere largă”, a spus Băsescu, în Comisia Juridică.

Băsescu mai voia reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte de corupţie, pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru femeile condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.