Legea Tăcerii şi Realitatea Transilvană

Caracatiţa Portocalie din Cluj nu stăpâneşte doar zona imobiliară. Tentaculele ei pătrund şi în presă. Pe traseul bani de la stat, inginerii financiare, imobiliare şi achiziţii de trusturi de presă, se scot castanele din foc cu mâna unor interpuşi. Adevăraţii „păpuşari” stau încă în umbră. După dezvăluirile noastre care au scos la lumină tunurile imobiliare ale deputatului PDL Daniel Buda, o armată de avocaţi a pornit o „suveică” a cesiunilor de acţiuni între diferite firme, pentru a şterge urmele implicării acestuia în afacerea Tower.

O angajată de „milioane”

Am dorit să aflăm cine este de fapt magnata Clujului, deţinătoarea în acte a complexului Silver Business Center, a ziarului „Ziua de Cluj” şi a Televiziunii Realitatea Tv Cluj. Am ajuns prima dată în Râmnicu Vâlcea, la uşa unui apartament modest, deţinut de o familie deloc bogată, unde ar fi trebuit, conform actelor, să locuiască Diţă Ramona Valerica. Am aflat că este plecată de trei ani din localitate, că firma la care este angajată acum i-a pus la dispoziţie un apartament în Bucureşti, în care locuieşte împreună cu prietenul ei, şi că, pentru datorii majore, Diţă Ramona apare şi pe lista executărilor silite ale Primăriei Râmnicu Vâlcea! În Bucureşti are un salariu îndestulător, astfel încât să poată să-şi ajute din când în când şi părinţii pensionari, retraşi la ţară în Vâlcea. Părinţii Ramonei au fost deosebit de suspicioşi când i-am contactat, încercând să aflăm unde ar putea fi găsită fiica lor. Am reuşit totuşi s-o localizăm în Bucureşti, la sediul Casei de Insolvenţă Transilvania, departamentul de ofertare. A refuzat orice fel de dialog, pe orice fel de temă. Foştii vecini, rudele sau colegii păstrează o tăcere mormântală în jurul Ramonei, de parcă n-ar fi cunoscut-o niciodată. Casa de Insolvenţă Transilvania este cea care s-a ocupat de o parte din firmele falimentare ale reţelei Tower, cum ar fi chiar constructorul clădirii, Mox Construction. De asemenea, a preluat cu scandal de presă falimentul de la Rulmentul Braşov şi cel al televiziunii DTH, avându-i drept creditori pe UniCredit Ţiriac sau Discovery Channel. Aşadar, cea mai puternică femeie de afaceri din Cluj este doar o angajată ţinută sub protecţia Casei de Insolvenţă Transilvania. Diţă Ramona Valerica acoperă în acte adevăraţii magnaţi ai presei şi ai afacerilor imobiliare din Cluj.

Presa şi Căile Ferate

Ramona Diţă este asociată la Presa Zece SRL (deţinătoarea RealitateaTv Cluj şi „Ziua de Cluj”) cu Marius Baica, un tânăr abia trecut de douăzeci de ani, care la rându-i deţine societatea Nova Cominvest. Această firmă are acţiuni la Remarul 16 Februarie Cluj, societate controlată de omul de afaceri Călin Mitică, unul dintre apropiaţii lui Vasile Blaga. De alfel, Agathe Rudeanu, fiica lui Blaga, lucrase pe un post de consilier la Remarul. Călin Mitică fusese cercetat pentru vânzarea către CFR Călători a şase automotoare second-hand cumpărate din Germania, la un preţ de 16 ori mai mare decât cel real. Printr-o altă firmă, Transferoviarul, unde Călin Mitică este acţionar, s-au câştigat până anul trecut contracte cu CFR Călători în valoare de peste 200 de milioane de euro. Firma din Cluj a mai semnat un contract în valoare de 27 de miliarde de lei cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru reparaţii de locomotive. În doar un an de zile, firma abonată la contracte cu statul român a mai încasat cam un milion de euro de la Complexul Energetic Turceni şi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Pregătiri pentru campanie?

În altă ordine de idei, prin Presa Zece SRL se intenţionează, conform spuselor directorului ziarului „Ziua de Cluj”, Bogdan Rareş, preluarea a 29 de staţii locale tv din Transilvania, până la sfârşitul anului viitor. Realitatea Tv şi „Ziua de Cluj” vor forma un trust media deosebit de puternic în Transilvania. Pe banii cui şi în folosul cui taman înainte de alegeri? Răspunsul ni-l poate da tocmai Bogdan Rareş, fost asociat al actualului şef al Casei de Insolvenţă Transilvania (unde lucrează Ramona Diţă). Directorul ziarului „Ziua de Cluj” publicase articole prin care îi critica pe Băsescu şi Baconsky şi îl recomanda pe Vasile Blaga pentru postul de preşedinte al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.