Legislaţie proastă, dezastru în spitale

Infecţiile din spitale i-au pus la treabă pe Klaus Iohannis şi pe Dacian Cioloş. Primul scrie mai des pe reţelele de socializare şi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, iar cel de-al doilea s-a făcut şi ministru al Sănătăţii, pentru a putea fi mai aproape de fenomen. Gravitatea situaţiei din sistemul de sănătate românesc i-a băgat pe preşedinte şi pe prim ministru într-o şedinţă, la capătul căreia Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat în care se arată că „pentru ca incoerenţa şi absenţa unor proceduri clare să nu mai conducă la situaţii de genul celei existente în acest moment, cei doi oficiali au convenit că se impune adoptarea unui nou set de norme de control şi testare a dezinfectanţilor şi a condiţiilor de sanitaţie în spitale. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au stabilit că este rapid nevoie de modificarea legislaţiei achiziţiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un mai bun control al calităţii produselor achiziţionate în spitalele publice din România. Standardizarea achiziţiilor va conduce la dotarea unităţilor sanitare cu materiale conforme care nu pun în pericol viaţa oamenilor”. Să fie într-un ceas bun!

Dacă preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş tot s-au pus pe modificarea legislaţiei din domeniul sanitar, ar trebui să se aplece un pic şi asupra prevederilor legislative referitoare la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director în cadrul direcţiilor de sănătate publică. Nu este normal ca o persoană de 26 de ani să conducă o astfel de instituţie, pentru că la această vârstă abia te-ai trezit din mahmureala de după petrecerea de absolvire a facultăţii şi n-ai apucat să înţelegi prea bine ce se întâmplă în jurul tău. La 26 de ani abia ieşi din spital, ca pacient, pe uşa de la Pediatrie, şi nu poţi intra imediat pe uşa de la Cardiologie sau de la ATI în calitate de director al unei instituţii de control.

Apoi, nu este normal ca patronul unui laborator foto să ocupe funcţia de director al DSP, oricâte diplome de management ar avea, pentru că privitul prin obiectivul aparatului de fotografiat nu este totuna cu uitatul prin microscop, iar soluţia pentru developat filmele foto nu seamănă cu substanţele pentru dezinfectat spitale.

Da, în România, un partid te poate face director de direcţie de sănătate publică la 26 de ani, iar la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al direcţiei de sănătate publică te poţi înscrie dacă ai diplomă de management şi dacă faci dovada că în ultimii 3 ani ai condus ceva: un atelier foto, un magazin de pantofi, o gogoşerie, orice. Şi-atunci cum să nu fie falsificaţi dezinfectanţii şi cum să nu joace microbii pe masa de operaţie?

Şi încă ceva. Modificarea legislaţiei este necesară, dar nu şi suficientă pentru a scoate sistemul sanitar din criză. Este nevoie şi de bani. De foarte mulţi bani. Poate că preşedintele Klaus Iohannis, care a chemat partidele parlamentare la Cotroceni şi le-a convins să aloce un anumit procent din PIB pentru Apărare, ar trebui să repete figura, de astă dată pentru Sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.