Leopard și Leclerc: fuziune franco-germană de proporții în industria armamentului

Miercuri, 29 iulie, a luat naștere oficial un gigant al industriei armamentului. Compania franceză Nexter Systems și cea germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) au fuzionat, creând astfel un ”Airbus” al industriei producătoare de blindate. Noua entitate se va numi KANT, după acronimele celor doua companii.

KMW este producătoarea tancurilor germane Leopard, considerate de mulți specialiști drept cele mai performante din lume, în timp ce Nexter construiește tancul Leclerc. KANT este în acest moment a doua mare companie producătoare de armament pentru trupele terestre din Europa. Cifra de afaceri este de 1,8 miliarde de euro și pentru companie lucrează circa 7.000 de angajați. KANT depășește din punct de vedere al cifrei de afaceri gigantul german Rheinmettal, însă este cu mult în urma americanilor de la General Dymamics și a englezilor de la BAE Systems.

Proiectul fuziunii a fost lansat în 2014. Ea s-a realizat pe principiul parității: statul franncez (deținător integral al Nexter) are 50% din acțiuni, la fel ca și familia Bode-Wegman, deținătoarea KMW. Francezii au inclus o clauză prin care să-și poată proteja secretele privind sistemele și munițiile strategice.

Societatea formată s-a numit inițial Newco și are sediul la Amsterdam, fiind supusă jurisdicției olandeze. Cele două structuri operaționale, din Franța și Germania, vor avea sediul al Satory, respectiv la Munchen. Entitățile vor rămâne distincte și își vor păstra mărcile.

Rămâne acum ca noua companie să obțină lumină verde din partea consiliilor concurenței din Franța și Germania, precum și a Bruxelles-ului. Strategia companiei constă în eliminarea concurenței dintre Nexter și KMW și susținerea reciprocă în consolidarea poziției pe actualele piețe și cucerirea altora. Există însă o problemă în viziunea analiștilor: concepțiile diferite privind politica de export de armament din Franța și Germania. În timp ce Parisul încurajează această activitate, Berlinul este mult mai reticent. Tot ce se fabrică în uzinele germane cu tehnologie germană este supus unor controale dure și unui regim de autorizare pe măsură.

Compania KANT are la dispoziție 5 ani pentru a finaliza fuziunea. Este o perioadă considerată scurtă, pentru că în cazul unificării activităților Airbus au fost necesari 15 ani și 20 de ani pentru elicoptere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.