Leucemia, cel mai frecvent tip de cancer la copii

Ultimii 20 de ani au adus mai multe cazuri de cancer la copii în întreaga lume, frecvența acestora fiind cu 13% mai mare, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Explicațiile specialiștilor fac legătura cu faptul că s-au îmbunătățit metodele de detectare a bolii, dar și cu factorii de mediu.

Între 2001 și 2010, incidența cancerului la copii sub 14 ani a fost de 140 de cazuri la 1 milion de copii pe an, susține studiul internațional, coordonat de Centrul internațional de cercetare împotriva cancerului (CIRC), agenția specializată a OMS.

Cel mai frecvent cancer la această grupă de vârstă este leucemia (aproape o treime din cazuri), urmată de tumori ale sistemului nervos central (20%) și de limfoame, arată studiul, în urma căruia au fost analizate aproximativ 300.000 de cazuri, diagnosticate în 62 de țări. „O parte din această creștere se poate datora unei detecții mai bune sau mai precoce a acestor tipuri de cancer“, a precizat CIRC, fără a oferi alte detalii. Creșterea numărului de cazuri de cancer în rândul copiilor ar putea fi, de asemenea, influențată și de „factori externi, cum ar fi infecțiile sau anumiți poluanți din mediu“, adaugă agenția menționată.

La adolescenți (15-19 ani), incidența cancerului este estimată la 185 de cazuri la un milion de persoane în fiecare an, indică cercetarea, publicată în revista britanică Lancet Oncology. În rândul acestei grupe de vârstă, limfomul este cel mai frecvent tip de cancer (23% din cazuri), urmat de carcinom și de melanom (cancer de piele – 21%).

500 de copii diagnosticați cu leucemie în fiecare an

Aproximativ 500 de copii din România sunt diagnosticați cu leucemie în fiecare an, iar jumătate dintre ei mor, în urma unei lupte crâncene. Numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut alarmant în ultimii ani, iar medicii avertizează că această maladie este tot mai agresivă şi loveşte la vârste din ce în ce mai fragede. Oncologii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluși de doar o lună sau două de viață, iar una dintre principalele cauze este producția industrializată. Ingestia hormonilor şi a fertilizatorilor care cresc productivitatea, alături de efectele mai puţin ştiute ale tehnologiilor de ultimă generaţie, fac ravagii la nivelul genelor. Cazurile de cancer sunt în creștere la nivel mondial, la toate categoriile de vârstă, iar principala cauză, spun specialiştii, trebuie căutată în dezvoltarea industrială. În cazul copiilor însă, pe lângă creșterea numărului de diagnostice, se înregistrează şi o amplificare a agresivităţii modului în care se manifestă. Astfel, apar focare simultane de boală, mai multe organe fiind afectate în același timp, sau perioada de răspândire a maladiei în organism este mult mai redusă faţă de ce scriau până acum cărțile de medicină. Astfel, deşi pare de neimaginat, tot mai multe cancere sunt depistate de oncologi la bebeluși de numai o lună, două de viață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.