Liber la „respect” în bandă desenată

Astăzi debutează cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD). Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), la Rezidența Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32) și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock, anunță organizatorii.

Reprezentanți oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute culturale și ambasadori), oficialități din partea Comisiei Europene – reprezentanța în România -, precum și specialiști în bandă desenată din România și din străinătate și-au anunțat prezența la evenimentul de deschidere din această seară, de la ora 19.00. Timp de două săptămâni publicul interesat de bandă desenată poate vizita expoziția (9-22 mai 2017), în acest interval fiind programate o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată.

„Ne-am dat seama că benzile desenate sunt un instrument minunat când e vorba să intri în vorbă cu tinerii pe subiecte delicate“ Sergej Simonov, directorul programului Respect 2.0

Culoarea crizelor

„Anul 2016 a fost marcat în Europa de criza refugiaților, conflicte, focare de criză și terorism. Constatăm că globalizarea, pe lângă aspectele pozitive, aduce și mari provocări. Nesiguranța și frica ne pot influența extrem de ușor să alunecăm spre intoleranță, izolare și radicalizare“, spune Elisabeth Marinkovic, Directorul Forumului Cultural Austriac și coordonatorul ediției 2017 a salonului. Organizatorii salonului au anunțat că: „lista participanților din străinătate îi include pe Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergej Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială „Respect“, din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassi din Italia, autorul a numeroase cărți publicate de edituri prestigioase în domeniu din Italia și străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia, Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, «Galago», și, tot din Suedia, Sara Olausson, ilustratoare și autoare de benzi. Austria propune la ediția din acest an întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate“.

Societate și invizibilitate

Ediția din acest an a salonului este organizată în jurul ideii de „Respect“. Marinkvic explică: „Partenerul central în dezvoltarea conceptului tematic al expoziției a fost fără îndoială Proiectul Respect, inițiat în Rusia, care și-a propus să aducă în discuție teme sociale de actualitate prin intermediul benzii desenate. Cinci țări din expoziția noastră participă cu lucrări din cadrul proiectului Respect. Este vorba despre povești care aduc în prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități“. Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton. Programul de vizitare a expozițiilor este zilnic, între orele 12.00 și 21.00. Accesul la evenimente este liber, cu excepția celor semnalate pentru rezervarea locurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.