Liber la traseismul aleșilor locali

Ordonanța de urgență care dă liber la traseismul aleşilor locali timp de 45 de zile a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, proiectul legii a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Potrivit ordonanței publicate, aleşii locali care îşi vor schimba partidul, în termenul de 45 de zile, o vor putea face o singură dată. De asemenea, ordonanţa prevede şi că opţiunea este pentru un partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

Astfel, conform actului normativ, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, „primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să își piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.

Aceste prevederi apar în forma OUG publicată marţi în Monitorul Oficial şi nu erau prevăzute în proiectul iniţial.

Controverse legate de semnăturile necesare

Senatoarea PSD Gabriela Firea anunța marți că ordonanța așteaptă încă toate semnăturile necesare pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial.

„Eu nu am înțeles ca fiind o amânare. Eu am înțeles că este nevoie de absolut toate semnăturile, că trebuia și un aviz de la Consiliul Legislativ și va fi publicată acest ordonanță în Monitorul Oficial și ea va intra în vigoare. Deci, nu a fost practic o amânare. Au fost niște detalii de natură tehnică. Era nevoie de mai multe semnături. Așa este procedura. Nu poate să meargă la Monitorul Oficial niciun act normativ fără toate semnăturile. Trebuie să fie, până la urmă, din toate punctele de vedere — legal, juridic în regulă pentru a nu exista contestații nici pe formă, nici pe fond. Chiar dacă mai durează o zi sau două, important este ca textul să nu poată fi contestat”, a spus spus Firea, marți, într-o conferință de presă.

Firea este contrazisă însă de Consiliul Legislativ. Instituția a emis pe data de 28 august un aviz favorabil cu observaţii la ordonanța, în ziua în care a fost adoptată de Guvern, aceasta fiind de altfel condiţia legală pentru adoptare în Executiv.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, după adoptarea actului normativ, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu acuza că ordonanţa nu beneficiază de o serie de avize necesare, făcând apel la funcţionari să nu se implice în ilegalităţi şi la Parchet să verifice suspiciunile.

”Avem informaţii de o gravitate extremă cu privire la ilegalităţile pe care Guvernul României le-a comis astăzi în procedura de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă Dragnea. Avem informaţii credibile în legătură cu faptul că Ministerul Justiţiei a ridicat în şedinţa de Guvern problema lipsei avizului de la Autoritatea Electorală Permanentă, cu privire la emiterea acestei ordonanţe. La această excepţie premierul Dragnea s-a angajat, citez, „să rezolve lucrurile”. Fac un apel către toate autorităţile statului să nu emită avize post factum şedinţei de Guvern cu privire la adoptarea acestei ordonanţe. Fac un apel către toţi funcţionarii publici implicaţi să nu se lase târâţi de Guvernul Ponta în comiterea de ilegalităţi”, a spus Predoiu joia trecută.

Acesta a mai spus atunci că deţine informaţii potrivit cărora textul ordonanţei de urgenţă nu ar fi definitivat, în condiţiile în care şedinţa de Guvern s-a încheiat, urmând să existe ajustări ale actului normativ, fapt care este ilegal.

”Chem Parchetul să-şi îndrepte atenţia asupra modului în care Guvernul Ponta, instigat de domnul Dragnea, comite ilegalităţi”, a spus Predoiu, menţionând că informaţiile pe care le deţine provin din sânul Guvernului.

Guvernul Ponta a adoptat joia trecută Ordonanţa Dragnea, care le permite aleşilor locali să-şi schimbe partidul, pentru o perioadă de 45 de zile, fără ca acest lucru să ducă la pierderea mandatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.