Liber pentru campaniile anti-Soros

Primele atacuri directe la adresa lui George Soros lansate de liderul unui partid de guvernământ din România și de premier au venit imediat după ce guvernul Israelului a lansat el însuși un atac împotriva miliardarului american. Și publicarea în presa din România a unui interviu cu un fost obscur consilier al actualului președinte Donald Trump, în care Soros a fost din nou atacat, a venit tot după mișcarea surprinzătoare a Israelului.

Sâmbătă, ambasadorul Israelului la Budapesta a cerut guvernului condus de Viktor Orban să înceteze campania națională de postare a unor afișe împotriva miliardarului american de origine evreiască. În ultima săptămână, Ungaria a fost împânzită cu afișe în care Soros este prezentat zâmbind, însoțit de sloganul „Să nu-l lăsăm pe Soros să râdă ultimul“. S-a ajuns până la lipirea pe podeaua mijloacelor de transport în comun a portretului lui Soros, pentru ca ungurii să-l calce în picioare. Totul a pornit de la presupusul plan al miliardarului de a aduce anual în Europa câte un milion de imigranți, plan denunțat de premierul Orban, legitimat de recenta consultare națională în care peste 90% din unguri s-au pronunțat împotriva cotelor obligatorii de imigranți impuse de UE.

„Soros subminează guvernul Israelului“

„Este responsabilitatea noastră morală să ridicăm vocea și să cerem autorităților să-și exercite atribuțiile pentru a înceta această (campanie)“, a spus ambasadorul israelian Yossi Amrani. „Fac apel cei implicați în campanie să reconsidere consecințele ei. Dincolo de critica politică a unei persoane, campania evocă nu doar amintiri triste, ci și ură și frică“, a arătat ambasadorul. Apelul diplomatului israelian a venit la scurt timp după ce principala organizație evreiască din Ungaria a cerut încetarea acestei campanii „toxice“. Lovitura a venit o zi mai târziu. Duminică, Ministerul israelian de Externe, a cărui conducere este asigurată de premierul Benjamin Netanyahu, i-a închis gura reprezentantului la Budapesta, spunând că declarațiile sale nu au fost menite să „delegitimeze“ criticile Ungariei la adresa lui Soros. Intenția ambasadorului, explică Ministerul de Externe, a fost să exprime respingerea antisemitismului și sprijinul pentru „comunitățile evreiești de pretutindeni în combaterea acestei uri“. „În niciun caz declarația nu a urmărit să delegitimeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează încontinuu guvernele israeliene alese democratic, finanțând organizații care defăimează Statul Evreu și caută să-i nege dreptul de a se apăra.“

Viktor Orban, susținut de rabinul șef

Furtuna iscată de diplomația israeliană vine cu doar câteva zile înainte de vizita premierului Netanyahu la Budapesta. Partidul de opoziție Yesh Latid (de centru) i-a cerut premierului să-și anuleze vizita, din cauză că Viktor Orban a declarat recent că Miklos Horthy, care a cooperat cu Germania nazistă pentru deportarea evreilor din Ungaria în lagărele morții, a fost „un om de stat excepțional“. Netanyahu a refuzat să renunțe la vizita în Ungaria. David Lau, rabinul șef al așkenazilor din Israel, consideră că deciziile guvernului ungar nu sunt antisemite. „Nu orice dispută cu un evreu este antisemită. El nu o vede ca fiind antisemită, pentru că nu este vorba de moștenirea evreiască“, a spus asistentul rabinului șef, citat de Jerusalem Post.

Jocurile lobby-ului evreiesc din SUA

Căderea în dizgrație a lui George Soros pleacă de la schimbarea administrației de la Washington și jocurile lobby-ului evreiesc din SUA. Încă din luna august 2016, agenția Bloomberg vorbea despre disputa pe baze ideologice dintre Soros (de stânga) și lobby-ul evreiesc, perceput îndeobște ca fiind de dreapta, la fel ca și actualele guvernări, Netanyahu și Trump. În vara anului trecut, în mediul online au apărut câteva planuri ale Institutului pentru Societate Deschisă, al lui Soros, pentru oferirea de granturi palestinienilor și diverselor ONG-uri, precum și pentru influențarea Congresului, a presei și a guvernului SUA, în vederea aplicării de soluții celor două state – palestinian și israelian. În plină campanie prezidențială americană, presa din Israel a început să-l atace pe Soros. În august 2016, Jerusalem Post scria că acțiunile lui Soros vor să „provoace haos“ în lume și mai ales în Occident. „Scurgerile de informații au arătat imensitatea campaniei de stânga a lui Soros împotriva fundamentelor democrațiilor liberale. Mișcările «democrației directe» sprijinite de Soros nu sunt altceva decât apeluri la instalarea puterii gloatelor. (…) Oamenii din Vest trebuie să sprijine instituțiile naționale care le garantează securitatea, pe principiile domniei legii, și să își apere valorile naționale și tradițiile“, publica ziarul menționat.

Bani, influență și voturi

Cu siguranță că orice atacuri la adresa lui George Soros nu vor fi bine văzute la Bruxelles, acolo unde Viktor Orban este privit ca un „iliberal“, iar guvernul Netanyahu este tot mai criticat pentru politica de colonizare a teritoriilor palestiniene. Apropierea relativ bizară dintre cei doi premieri poate fi explicată prin două lucruri simple – bani și influență. Sunt sutele de milioane de dolari pe care se estimează că Ungaria le va oferi Israelului pentru tehnologia de pază a frontierelor (împotriva imigranților) și sprijinul pe care Budapesta îl poate oferi lui Netanyahu în disputele de la Bruxelles. Și Orban iese în avantaj. O analiză publicată în luna iunie de către The Guardian evocă o posibilă strategie electorală în campania anti-Soros. Miliardarul a devenit un „sac de box“ ideal pentru descărcarea tuturor puseelor naționaliste, pentru că este atât „străinul care se amestecă în afacerile interne“, cât și „evreul ungur“. Lovind în George Soros, Viktor Orban reușește să fure din voturile pentru extrema dreaptă și se poate menține la putere și după alegerile din 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.