Liberalii au ştiut dinainte ce va spune Băsescu

Mai mulţi senatori şi deputaţi PNL au schiţat încă de luni ce va conţine discursul lui Traian Băsescu. Unul dintre ei chiar a avut marţi dimineaţă a declaraţie politică pe această temă, declaraţie politică în care a demontat şi de ce nu este acceptabil un parlament unicameral aşa cum vrea Traian Băsescu. (A.C.)

Declaraţie politică

Traian Băsescu va relua în Parlament temele sale propagandistice

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat – şi, instituţional, conducerea parlamentului a acceptat – să se adreseze senatorilor şi deputaţilor. Nu trebuie să fi analist politic, pentru a ghici conţinutul discursului preşedintelui.

Cu siguranţă, Traian Băsescu va dramatiza problema Schengen şi va arunca din nou vina pentru menţinerea în guvern a unor miniştri pe care domnia sa îi consideră corupţi (nu este pentru prima dată când Traian Băsescu se substituie instanţelor de judecată), pe superimunitatea parlamentară (existentă doar în imaginaţia domniei sale şi în media care îl susţine) şi, în ultimă instanţă pe ceea ce a inventat şi a transmis Bruxelles-ului propaganda portocalie, adică lovitura de stat din 2012. Totodată, Traian Băsescu va reaminti senatorilor şi deputaţilor că este singurul din ţară care se pricepe la probleme internaţionale şi că este singurul care ştie ce trebuie făcut.

Va fi reluată şi tema întârzierii numirii procurorilor şefi (întârziere care i se datorează exclusiv, va pune pe tapet imixtiunea politicului – cu aluzie directă sau indirectă la USL – în „lovitura de la CSM” – o altă temă inventată în laboratoarele de intoxicare şi manipulare.

În sfârşit, Traian Băsescu va cere senatorilor şi deputaţilor să pornească revizuirea Constituţiei de la rezultatele referendumului din 22 noiembrie 2009.

Acestei probleme merită să-i acordăm o atenţie ridicată. Toată lumea ştie că referendumul din 22 noiembrie 2009 a fost organizat în scop propagandistic de Traian Băsescu pentru a-şi maximiza şansele de a intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, toată lumea ştie că întrebările de pe buletinul de vot au fost puse incorect şi una dintre ele, chiar neconstituţional: Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România? era din start o întrebare direcţionată în care se regăsea şi răspunsul. Şi evident, electoratul a răspuns masiv „DA”. Ce s-ar întâmpla dacă era pusă următoarea întrebare: Sunteţi de acord cu eliminarea tuturor taxelor şi impozitelor? Sau o întrebare de genul Vreţi să fie desfiinţat Parlamentul? Am fi avut evidentla ambele întrebări acelaşi răspuns masiv „DA”.

Întrebarea referitoare la Parlamentul unicameral a fost însă şi una neconstituţională. Pentrul simplul motiv că a fost pusă într-un referendum consultativ o întrebare /o temă care ţine de revizuirea Constituţiei şi care ulterior adoptării de Parlament a proiectului de revizuire se supune aprobării prin referendum cu rezultat obligatoriu. Aşa cum la un referendum consultativ nu poate fi pusă o întrebare de genul Sunteţi de acord ca preşedintele ţării să-şi dea demisia? (pentru că este o întrebare/temă de resortul unui referendum cu rezultat obligatoriu de demitere al preşedintelui) sau o întrebare de genul Sunteţi de acord ca mandatul preşedintelui să fie de 6 ani? (pentru că este o întrebare/temă de resortul unui referendum cu rezultat obligatoriu de revizuire a Constituţiei), nici cea referitoare la bicameralism, repet, temă de revizuire a Constituţiei nu putea fi pusă la un referendum consultativ. Din păcate, după mai bine de 3 ani de zile, Traian Băsescu nu doreşte să recunoască faptul că referendumul din 2009 a fost unul propagandistic şi unul incorect. De asemenea, Traian Băsescu ignoră faptul că rezultatul unui referendum consultativ nu este obligatoriu şi că aceste probleme se reglementează prin lege şi nu prin revizuirea Constituţiei.

Totuşi, Traian Băsescu va insista şi mizează poate şi pe faptul că, printr-un abuz de drept, câţiva judecători ai Curţii Constituţionale au încercat să sugerereze în dispozitivul prin care au respins Legea uninominalului într-un singur tur de scrutin că rezultatul ar fi obligatoriu, deşi au recunoscut că în Constituţie nu există o prevedere în acest sens.

Nu în ultimă instanţă, Traian Băsescu mai ignoră un aspect extrem de important: pentru viitorul exerciţiu bugetar european, este necesară şi o Cameră parlamentară a regiunilor. Dar aşa cum a dovedit în ultimul timp, pentru Traian Băsescu interesul naţional nu contează. Ci doar interesul său personal.

Deputat PNL Dorin Ursărescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.