Liberalii cer abrogarea Legii Big Brother din 2012

Deputații PNL au depus o inițiativă de abrogare a Legii 82/2012, prin care era reglementată reținerea pentru șase luni de zile a datelor comunicațiilor electronice.

Liberalii justifică aceasta prin respingerea unei directive europene de Curtea de Justiție a UE.

„Iniţiativa grupului PNL din Camera Deputaţilor pe care am depus-o astăzi are ca obiect abrogarea Legii 82/2012, cunoscută de toată lumea ca Legea Big Brother. Guvernul ar fi trebuit să reacţioneze imediat ce Curtea de Justiţie a UE a invalidat directiva pe care România a transpus-o prin Legea Big Brother, însă înţelegem că cei de la putere sunt ocupaţi să se plimbe cu barca împinşi de pompieri sau alte cele”, a declarat deputatul PNL Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

Deputatul PNL a precizat că iniţiativa de abrogare a legii este necesară întrucât „stocarea de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a datelor despre apeluri telefonice, SMS-uri şi mesaje electronice de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată”.

Alina Gorghiu mai spune că, în rândul avocaților, la momentul adoptării Legii Big Brother, concluzia a fost că „peste 450 de milioane de persoane la nivelul UE sunt suspecte de terorism sau de spălare de bani, dacă toți trebuie să aibă datele stocate de furnizorii de servicii și comunicații”.

De asemenea, europarlamentarul PNL Renate Weber, care coordonează domeniul libertăţilor civile din partea ALDE, a declarat că directiva în cauză pleacă de la prezumţia cetăţenilor ca potenţiali infractori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.