Liberalii se pregătesc să plece din Guvern. Ponta anunţă că vrea colaborare cu UDMR

După încercări eşuate de a-l prinde pe Victor Ponta la telefon pentru a discuta cu el, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică seară că opţiunea lui Victor Ponta în cazul propunerilor făcute de liberali este pentru el clară.

În acest context, dacă nu se schimbă nimic luni sau marţi, Antonescu a anunţat că o reuniune a Delegaţiei Permanente va fi convocată marţi seară pentru a stabili retragerea tuturor miniştrilor din Guvern.

Antonescu a fost întrebat de jurnalişti dacă le va cere miniştrilor liberali să demisioneze, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea premierului Victor Ponta privind acceptarea nominalizărilor PNL.

”Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un Guvern nu sunt un lucru pe care îl decide un om, nici măcar preşedintele partidului. Dar eu, ca preşedinte, eu cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns. Avem luni şi marţi Parlamentul şi luni şi marţi se poate reface Guvernul, aşa cum este normal să fie făcut. Dacă în acest sens, şi nu am nicio îndoială că nu se va întâmpla asta, pentru că altfel aş fi fost eu sau alţii dintre colegii mei contactaţi pentru a angaja o discuţie măcar mâine (luni – n.r.), pentru că totuşi camerele Parlamentului nu se pot convocat de la un minut la altul. (…) E foarte clar că nu există intenţia unei noi discuţii şi, mai cu seamă, că nu asta e esenţial, nu există intenţia convocării camerelor, pentru mâine cel puţin. Poate că mâine va fi această discuţie, dar din punctul meu de vedere semnele sunt foarte clare. Şi nu e vorba aici de liniile telefonice sau de când sunt ocupate telefoanele sau nu, ci este vorba de un răspuns clar, de o opţiune clară pe care primul ministru o face”, a declarat liderul PNL.

Liderul PNL a afirmat că nu a fost sunat de Victor Ponta pentru a discuta despre situaţia din USL, după ce el l-a sunat pe Ponta fără succes. Antonescu a transmis din nou că liberalii nu doresc ieşirea de la guvernare şi ruperea USL.

„Am dat toate semnele că, în ciuda campaniei care s-a dezlănțuit și se întețește în anumite zone, în anumite teritorii de presă, noi nu vrem să rupem USL, acest Guvern. Noi vrem ca acest Guvern să funcționeze normal. Și în sensul acesta, pentru că la un moment dat s-a făcut afirmația că nu are nicio legătură chestiunea aceasta USD-ul, constituirea și contestarea lui de către noi cu Guvernul propriu-zis, că este singura condiție inacceptabilă pentru cei din PSD — afirmațiile au fost făcute printre alții chiar de purtătorul de cuvânt al acestui partid—, am spus: bun, ca să deblocăm criza guvernamentală, renunțăm și la această condiție „, a spus liderul liberal.

Comentând la un post de televiziune faptul că nu a mai vorbit cu Antonescu la telefon în ultimele zile, Ponta a spus că problema USL nu mai poate fi rezolvată doar de doi oameni, ci de toate acele persoane care au contribuit la înfiinţarea Uniunii.

Întrebat despre soarta Guvernului după iminenta rupere a USL, Ponta nu a exclus o colaborare cu UDMR. „Nu mi-am schimbat părerea că aş vrea să îi am pe UDMR parteneri”, a spus Ponta.

Ponta a anunţat că, în cazul ruperii USL, va prezenta în Parlament un program de guvernare care va prelua cu exactitate programul USL, iar posturile PNL de ministru vor fi preluate, interimar, de către miniştrii PSD. Dar – surpriză electorală – Ponta a susţinut că e dispus să primească PNL peste 1-3 luni.

„PNL nu mă va găsi recăsătorit, ci va avea locul acolo. Poate peste 1-2-3 luni repunem familia înapoi”, a susţinut Ponta.

Victor Ponta a afirmat că PSD, PC, UNPR au o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se ţină de cuvânt şi faţă de UDMR, amintind că i-a invitat să facă parte din Guvern în 2012.

Ponta a spus că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, aşa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012, precizând că nu s-a dezis de hârtia semnată, atunci, cu UDMR, care prevedea cooptarea minorităţii maghiare la guvernare.

Ponta a vorbit duminică seara la Antena 3 şi despre candidaţii la Preşedinţie cu şanse. 

„Puneţi vă rog ultimele sondaje. Daţi-l la o parte pe domnul Arafat – I-am şi spus la Chişinău: „Candidaţi?” A spus „Nu mă băgaţi în asta!” – rămân Sorin Oprescu, Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, MRU”, a spus Ponta, adăugând că în sondaje se află şi el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.