Liberalii toamna asta

Liberalii nu au rupt gura tîrgului după congres, în ciuda așteptărilor. Este ceva mai multă ordine, sunt mai puțin penibili decât erau anul trecut. PNL are din vara asta un lider legitim. El a cîștigat confortabil voturile delegaților. Garnitura de la vîrf s-a primenit și nu prea. Încă se văd prin prezidii figuri responsabile de dezastrul electoral din 2016. Încă nu s-a spus, cu subiect și predicat, de ce s-au pierdut alegerile. PSD a cîștigat, e adevărat, dar, întîi de toate, alegerile au fost pierdute de PNL prin erorile grave pe care le-a făcut în 2015/’16, prin politica la mica ciupeală, de pactizare pe sub masă cu adversarii politici. Altă cauză a eșecului a fost amestecul continuu al lui Klaus Iohannis în treburile partidului. De la impunerea ca lider a Alinei Gorghiu la deciziile mai mărunte. Amestecul prezidențial nu a dispărut cu totul, Raluca Turcan a fost plantată vicepreședinte pentru a fi omul Cotroceniului la vîrful PNL.

Așadar, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, nu văd nicio ofensivă liberală pe scena politică. PNL rămîne, din păcate, un partid reactiv, în defensivă. Aștept temele de atac, propunerile serioase, un proiect de guvernare. Aștept, întîi de toate, o atitudine schimbată, mult mai combativă în mass-media, în Parlament, în filiale. PNL trăiește deocamdată de pe o zi pe alta și uneori dă impresia că e apatic. Totuși, se observă sub mîna lui Orban o oarecare determinare de a înfrunta PSD-ul mai ferm decît pînă acum. Este singura linie care duce la succes în 2019/’20 – la trecerea PSD în opoziție.

Deocamdată, PNL s-a lansat într-o politică măruntă, de hărțuire punctuală, de contra-discursuri, de comentarii hazoase la adresa lui Liviu Dragnea și Mihai Tudose. Este exact ce convine tactic cel mai mult PSD-ului. Apropo, ce mai face guvernul din umbră PNL? A reușit și altceva decît să provoace tensiuni în partid? De ieșit nu a ieșit cu nimic și nici nu va ieși vreodată. Trebuie uitat. De o vreme, liderii PNL amenință Guvernul cu o moțiune de cenzură, care ar duce – după ei – la un nou guvern, de coaliție, cu PNL, UDMR, USR, PMP. Este un proiect irealizabil. În plus, dacă s-ar ajunge la o asemenea guvernare, ea ar fi fatală liberalilor. Ar fi sigur înfrînți de PSD în 2020. Singura șansă este ca alegerile parlamentare la termen să prindă la putere PSD-ul. Abia atunci trebuie să achite stînga nota de plată și să se vadă efectul unei guvernări haotice.

Unii lideri liberali își fac planuri mari cu Ponta. Așteaptă de la el să rupă destui pesediști (eventual ALDE) cu care să se schimbe raportul de forțe. O moțiune de cenzură ar răsturna apoi Guvernul. Ponta&Constantin nu vor reuși decît un mare fîs. Tactica PNL, dacă mizează pe Ponta, este sortită eșecului și este pierdere de vreme. Să nu se ajungă, ca în 2015, cînd săptămînal, Alina Gorghiu anunța în conferințe de presă, la TV, formarea altui guvern sub conducerea PNL, mizînd pe trădarea UNPR de sub șefia lui Gabriel Oprea. Atunci a început prăbușirea imaginii PNL, prin crearea unui orizont de așteptare fals. Clar, PNL a fost incapabil să fructifice victoria lui Klaus Iohannis.

PNL se află la momentul unei alegeri decisive în ce privește țintele și mijloacele sale cel puțin pe termen scurt și mediu. Ce vreau să spun este că trecerea timpului nu rezolvă de la sine lucrurile. Cineva – Orban, de ce nu? – trebuie să aibă curaj și să impună o direcție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.