Liberalul Tișe, cel mai bogat șef de județ

„Baronii“ de România și-au făcut „renumele“ în perioada în care PSD a deținut și guvernarea, și președinția țării, între 2000-2004. Următoarele executive, indiferent de coloratura sau de componența lor, au „cultivat“ și ele această „specie“ politică, desemnată să taie și să spânzure peste fiecare județ în parte, fie după bunul plac, fie după cel al partidului care gira aceste funcții. Șefii Consiliilor Județene au urcat, odată cu așa-zisa depolitizare a instituției prefectului, cu o treaptă mai sus în ierarhia puterii. Și nu doar la nivel de partid, ci și al întregului aparat de stat.

„Baronii“ au dictat, de foarte multe ori, unele decizii ale partidelor, și nu invers. În urma respectivelor hotărâri de culise, formațiunile și-au reformulat politicile, mai mult sau mai puțin favorabile populației. La fel de adevărat este și că, o mare parte a președinților de Consilii Județene au fost târâți nu doar în scandaluri, ci și pe la DNA și chiar la pușcărie. Indiferent cum au sfârșit unele generații de „baroni“, destinele județelor trec, mai întâi, prin mâna președinților lor. Tot ei sunt cei care își aleg, preponderent, echipele de primari, pe care îi aruncă în bătălia scrutinelor. La fel procedează și cu o parte dintre viitorii senatori și deputați.

Iașul vs. Cluj la „categoria“ parale

Și pentru că li se dă pe mână „pâinea și cuțitul“, președinții Consiliilor Județene, mai vechi sau mai noi, ajung ca prin farmec să aibă conturile doldora. Președinții Consiliilor Județene Cluj și Iași, Alin Tișe și Maricel Popa, sunt printre cei mai bogați șefi de for județean din țară, conform propriilor declarații de avere, postate pe paginile electronice ale acestor instituții. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, are o casă în Cluj-Napoca și două autoturisme de lux, plus o autoutilitară. Familia sa mai deține și bijuterii în valoare de 16.000 de euro. Când vine vorba de conturile bancare, Tișe are câteva depozite a căror valoare este de 156.000 de lei și 2.700 de euro. Deși sumele nu sunt deloc impresionante pentru funcția pe care liberalul o deține de o bună bucată de vreme în cel mai scump județ al țării, soții Tișe au investit milioane de lei în proiectul imobiliar Central Business Plaza din Cluj. Firma are ca obiect de activitate vânzarea sau închirierea de spații comerciale, birouri și apartamente. Suma plasată de președintele CJ se învârte în jurul a trei milioane de lei. Tise are și datorii. Acesta le datorează băncilor 326.000 de euro. Liberalul a câștigat anul trecut, în jumătatea de an cât a mai fost senator, 32.406 lei, iar din salariul de președinte de Consiliu Județean, suma de 29.553 lei.

21 de terenuri și acțiuni la 9 societăți

Un alt șef înstărit de județ este președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Pesedistul are, conform declarației sale de avere, 21 de terenuri în județul Iași. Dintre acestea, 17 sunt terenuri intravilane, cu suprafețe între 400- 900 de metri pătrați. Alți 44.000 de metri pătrați are un teren agricol aflat tot în proprietatea baronului pesedist. Familia Popa mai deține șase apartamente și o casă în municipiul Iași. Maricel Popa și-a mai menționat în declarația de avere și bijuterii în valoare de 11.000 de euro, dar și tablouri semnate de Dan Hatmanu, Bogdan Bârleanu și Gabriel Moisuc. Valoarea operelor de artă atinge 40.000 de euro. Acționar la nouă societăți, președintele CJ Iași are în cont 24.000 de lei, precum și o datorie către mai multe bănci, în valoare de 21.000 de lei.

Pământ la pachet cu o grămadă de case

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, este proprietarul a patru terenuri, dintre care două intravilane. Acesta și-a mai menționat în declarația de avere o casă în Zalău, dar și un credit bancar de 90.000 de lei. Colega sa de la Consiliului Județean Sibiu Daniela Câmpean are, conform declarației de avere, două terenuri intravilane, două apartamente și o casă de vacanță în județul Sibiu. Aceasta are și depozite bancare de aproape 200.000 de lei și 1.700 de euro. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-a trecut în ultima declarație de avere cinci terenuri, dintre care trei intravilane și două extravilane, toate situate în județul Suceava. Fostul ministru pedelist, actual liberal, a mai menționat în actul oficial și o casă de locuit, trecută pe numele fiului său. În ciuda numeroaselor funcții importante în stat pe care le-a avut în ultimii 17 ani, Gheorghe Flutur pare a fi mai repede un funcționar de prin ministere, care n-a adunat în conturi decât 20.000 de lei. Autoturismul marca BMW, primit sub formă de donație de la un cumnat din Germania, completează și el în mod armonios tabloul relativ modest al familiei Flutur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.