Libertatea presei românești, în declin

Radu Tudor scrie pe blogul său că România se numara printre tarile europene unde libertatea presei este in declin, invocând raportul „Democracy Index 2011″, care a fost dat publicitatii de Economist Intelligence Unit.

„Raportul afirma ca 40 de tari din intreaga lume inregistreaza o deteriorare a libertatii presei incepand din 2008, iar printre acestea se numara 11 tari europene, inclusiv Romania.

Stiti cumva cine e la putere in ultimii 3 ani si din cauza cui sunt aceste calificative pentru libertatea de expresie in Romania? Una din cauze este cu siguranta cea mai mare mizerie indreptata impotriva presei de la caderea lui Ceausescu, acum 22 de ani. Ma refer la Strategia Nationala de Aparare, document adoptat de CSAT-ul prezidat de Traian Basescu, in care mass media este considerata in anumite cazuri drept vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Iar serviciile de informatii sunt abilitate sa lupte impotriva acestor vulnerabilitati, adica sa intercepteze jurnalistii… Cu siguranta, pe cei incomozi in special.

Pentru acest document de o gravitate extrema, ce aduce grave atingeri valorilor democratice, am sesizat Parlamentul European impreuna cu mai multi colegi. Dezbaterea este in desfasurare la Comisia de petitii, de la care asteptam un verdict anul care vine. Vor mai fi si alte demersuri pe plan european impotriva abuzurilor actualei puteri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.