Licitația „Maeștri ai portretului” – de la Aman la Baba

Bărbatul cu fața ovală, mărginită de barbă și ișlic, cu privirea fixând ochii privitorilor, îmbrăcat în anteriu și fermenea, sau fața cu capul ușor aplecat într-o parte, privind în gol, cu buze întredeschise și un umăr dezgolit de rochia din catifea. Cine sunt? Personaje care compun 150 de ani de portretistică românească în care publicul descoperă timpuri, oameni ai istoriei, reguli sociale – respectate sau, dimpotrivă, încălcate – putere, senzualitate, intimități și vanități. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Eustațiu Stoenescu, Octav Băncilă, Cecilia Cuțescu Storck, Mihail Simonidy, Samuel Mützner și mulți alții oferă publicului o viziune nuanțată asupra societății românești de început de secol XX din perspectiva individualității.

Spațiul doborgean a reprezentat un deosebit farmec pentru Nicolae Tonitza, o lume pe care acesta a conservat-o în gândurile, scrierile sau picturile sale. Încă din perioada prizonieratului, Tonitza republică în 1925 un poem în proză, ”Când moare Darimé”, care reflectă percepția artistului despre femeile orientale ce aveau să ocupe un loc important în lucrările sale de mai târziu, de la Balcic. Nu doar în Balcic, ci și la Mangalia și în alte localități dobrogene.

Ochi migdalați și încărcați de nostalgie, tainici, languroși, șalvari ampli, de culoarea caisei, creează transparențe și înfățișări diafane de o puritate cu iz de senzualitate. Lucrarea Cap de tătăroiacă reprezintă o viziune sintetică a realității dobrogene. Liniile folosite evită detaliile ce nu-l interesează și se unduiesc creând suprafețe largi. Valoarea estimativă: 18.000-25.000 de euro.

Impresionant și Autoportretul lui Octav Băncilă, estimat între 6.000 și 9.000 de euro. Este probabil ultimul autoportret pictat.

Interesantă și o acuarelă pe carton, intitulată Cabaret, semnată Ștefan Luchian, estimată între 15.000 și 20.000 de euro.

În cadrul perioadei de creație și de formare la Paris (1891-1893), Luchian nu va înceta să descopere arta impresioniștilor și începuturile modernismului (gruparea Nabis, postimpresionismul – Van Gogh, Gauguin) și mai ales nu putea ignora creația lui Manet ce acaparase interesul publicului intelectual parizian. Portretistica lui Luchian se află cuprinsă între două forme pe care le capătă umanismul său, una plină de compasiune și duioșie, iar cealaltă, critică. Tabloul provine din colecția magistratului Vasile Pastia.

Anul 1869 înscris de Grigorescu pe lucrarea intitulată Portretul Luizei reprezintă momentul întoarcerii în țară după perioada de studii petrecută în Franța. În acest portret trăsăturile și anatomia figurii par să amintească de personajele feminine din jurul lui V.A. Urechia. Dintre ele, Luiza, fosta soție a lui Urechia, va fi mai apropiată de Grigorescu care o portretizează în mai multe rânduri. Realizat în nuanțe calde, de la rozul delicat al feței la ocrurile rochiei și fondului, portretul emană o atmosferă de intimitate calmă, dată de starea de comunicare dintre model și artist.

Valoarea estimativă a acestui ulei pe pânză, semnat de Nicolae Grigorescu și datat 1869, este de 9.000-15.000 de euro.

Interesant și portretul realizat de Cecilia Cuțescu Storck, estimat între 4.500 și 6.500 de euro, Nudul exotic semnat de Lucia Dem(Etriade) Bălăcescu, evaluat între 2.000 și 3.000 de euro, La Blouse roumain de Ion Theodorescu-Sion, evaluat între 4.000 și 6.000 de euro, Evantai franțuzesc de Dan Ialomițeanu, (estimat între 1.5000-2.500 de euro), Șalul cu flori de Gheorghe Teodorescu Romanați, estimat înte 1.000 și 1.600 de euro, cât și Senzualitate de Eustațiu Stoenescu, estimat între 7.000 și 10.000 de euro.

Din galeria de portrete nu lipsesc nici lucrări monumentale precum Amatorul de artă de Eustațiu Stoenescu (estimat între 4.500-6.500 de euro), Portretul unui bătrân urâcios de Corneliu Baba, datat 1980, de altfel printre ultimele autoportrete, cât și Omul cu lingura, de asemenea, purtând semnătura inconfundabilului Corneliu Baba (estimat între 8.000 și 15.000 de euro), cât și Sfântul Ieronim de Samuel Mützner (estimat între 900 și 1.600 de euro).

Să mai adăugăm și un Portret de bucovinean de George Löwendal, Portret de femeie în costum popular de Sava Henția, La lumina lămpii de Ipolit Strâmbu, Fată cu mandolină de Ion Musceleanu, Fetiță cu floare de iris de Lucia Piso Ladea, Portretul Părintelui Visarion de Theodor Pallady, Cântăreț la țambal de Constantin Piliuță, Portret de fetiță de Octavian Angheluță, Portret și Cusătoreasă, ambele de Rudolf Schweitzer Cumpăna, Popasul drumețului de Ludovic Bassarab și Țărăncuță de la sud de Dunăre de Carol Popp de Szathmari, Turbanul roșu de Victor Bulgăraș, Profesorul de limba rusă de Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Eleganță de Mihail Simonidy, Turista de Dimitrie Berea


„Cabaret” de Ștefan Luchian, estimată între 15.000 și 20.000


„Ințeleptul” de Dimitrie Serafim, estimat între 1.500 si 2.500 de euro


„Fetița cu broboadă” verde de Honoriu Crețulescu


Constantin Piliuță, „Cântăreț la țambal”, între 4.000 și 6.000 de euro



Ion Theodorescu-Sion, „La Blouse roumaine”


„La lumina lămpii” de Ipolit Strâmbu, evaluat intre 1.000 si 2.800 de euro


Nicolae Tonitza, „Tătăroaice”


„Omul cu lingură” de Corneliu Baba


„Popasul drumețului” de Ludovic Bassarab


„Portret de fetiță” de Octav Angheluță, estimat intre 2.500 si 4.500 de euro


„Portretul unui bătrân urâcios” de Corneliu Baba, valoare estimativă 20.000-25.000 de euro


„Profesorul de limba rusă” de Emanoil Panaiteanu Bardasare. Opera a facut parte din „Expoziția retrospectivă a Școlii de Belle Arte”


„Șalul cu flori” de Gheorghe Teodorescu Romanați


„Senzualitate” de Eustațiu Stoenescu


„Sfântul Ieronim” de Samuel Mutzner


„Tahitiana” de Cecilia Cuțescu Storck, estimată între 4.500 și 6.500 de euro


„Țăran cu coșul” de Ludovic Bassarab


„Turbanul roșu” de Petre Bulgaras



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.