Licitaţie de Aur, Argint şi Sidef, cu parfum de altădată

Publicul are ocazia să descopere o licitaţie nobilă în cea mai pură formă. Dacă aurul, argintul şi sideful erau destinate în trecut doar celor cu titlu nobiliar, acum orice persoană rafinată şi îndrăgostită de frumos are ocazia de a-şi adăuga în colecţie un obiect cu poveste. De la bijuterii spectaculoase cu poveşti pe măsură, la obiecte decorative cu iz de epocă sau la monede şi ceasuri pentru care timpul trece mai încet, licitaţia provoacă la o aventură prin lumea poveştilor de aur, argint sau de sidef, adică preţioase pentru suflet!

Colier Zolotas, lucrat manual, 1980, de 382 de grame, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro

Ceas de buzunar din aur, începutul secolului XX, estimat la 600-800 de euro

Fie că sunt obiecte decorative lucrate minuţios, fie că sunt ceasuri care ticăie la fel ca în urmă cu secole, fie că sunt bijuterii extravagante ori delicate, Licitaţia de Aur, Argint şi Sidef provoacă publicul rafinat la o probă de dichis cu parfum de trecut.

Extravagant colier decorat cu multiple şiraguri de perle. Pleacă de la 450-600 de euro

Cercei de inspiraţie orientală decoraţi cu diamante, safire şi sidef, estimaţi la 500-800 de euro

Extraordinar ceas-cutie, ornat în materie neo-rococo cu pietre semipreţioase, cca 1920, piesă de colecţie. 7.000-9.000 de euro

Dintre vedetele licitaţiei se remarcă piesa statement a casei de bijuterii Zolotas, colierul Prestige, creat în anii ’80, la comanda unui magnat grec, pentru colecţionarul de artă Marina Dimitropoulos, lucrat manual, în aur de 22 carate şi 18 carate. Modelul acestuia este inspirat din mitologia greacă, stilizând tridentul lui Poseidon, simbol al dominaţiei şi puterii absolute. Valoarea estimată de specialişti pentru colier este de 60.000 – 90.000 euro.

Broşă din aur cu diamante, coral şi smaralde, estimată la 2.000-3.000 de euro

Brăţară din aur decorată cu diamante. Valoare estimativă 5.000-6.500 de euro

Brăţară din aur decorată cu acvamarine şi diamante. 400-600 de euro

Marina Dimitropoulos s-a născut în România din părinţi greci, a crescut la Paris, unde a studiat la Sorbona, iar acum îşi împarte timpul între Atena şi Bucureşti. S-a întâlnit cu arta românească la o expoziţie la Atena, în 1983, iar un an mai târziu, cu prilejul primei vizite în România, a început să-şi facă o colecţie de pictură şi sculptură contemporană. A cunoscut o mulţime de artişti, chiar în atelierele lor. A avut îndrumători buni – Horea Paştina, Corneliu Baba, Andrei Pleşu, cu un număr de artişti plastici s-a împrietenit. A transmis o colecţie de aproape trei sute de lucrări de pictură, sculptură şi ceramică. O parte dintre acestea se regăsesc într-un album coordonat de Maria Albani.

Delicată broşă din aur, decorată cu diamante, smaralde şi rubine. Preţ estimativ 250-350 de euro

Brăţară din aur masiv, decorată cu rubine, safire, smaralde şi diamante, estimată la 2.500-3.500 de euro

Broşă decorată cu safire negre şi roz, estimată între 250 şi 350 de euro

„Orice colecţie particulară – spune Marina Dimitropoulos într-un interviu care precede albumul – seamănă cu un muzeu în miniatură, un muzeu proprietate personală, destinat desfătării intelectuale a câtorva prieteni iubitori de artă. În cazul meu este arta românească şi este colecţionată de o grecoaică. E un gest de reverenţă faţă de artiştii români pe care i-am cunoscut şi pe care doresc să îi promovez în Grecia (…). Consider că am avut noroc să descopăr simultan frumuseţea ţării în care m-am născut şi frumuseţea artei ei”.

Carafă de argint decorată au repousse, datată 1940. Estimată la 500-700 de euro

Monumentală tavă din argint Vercelli, 1934. Cântărește 4.000 de grame. Preţ estimativ 1.500-2.500 de euro

Sfeşnice din argint Moritz Weinstabl, de 3.040 de grame, estimate la 3.000-4.000 de euro

Publicul are ocazia să aleagă bijuterii din aur şi la valori mai accesibile. Astfel, pentru o pereche de cercei din aur, decorată cu smaralde şi ametiste sau un inel din aur, decorat cu ametist hexagonal şi diamante, licitaţia va începe de la doar 150 euro, iar în cazul unui inel post-Art Deco şi al unei perechi de butoni din aur, decorate cu diamante, licitaţia va pleca de la doar 250 euro.

Serviciu din argint Gorham pentru ceai şi cafea, datat 1933, valoare estimativă 4.500-6.000

Pandantiv-camee din aur şi scoică de inspiraţie victoriană. Preţ de pornire 200-300 de euro

Set format din colier şi cercei din aur, decorat cu coral roz şi diamante, din colecţia Marinei Dimitropoulos. Preţ estimativ între 5.000 şi 10.000 de euro

Ceas decorativ, cu mecanism cu întoarcere manuală, bogat decorat în maniera târzie de revitalizare a stilului rococo. Carcasa din argint aurit, emailată, prezintă o diversitate de ametiste, opale, granate şi perle de cultură. La baza ceasului se află încorporat un mecanism muzical.

Expoziţia Licitaţiei de Aur, Argint şi Sidef poate fi vizitată până joi, 21 aprilie, când va avea loc şi licitaţia, la ora 19.30, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.