Licitaţii de artă de la Torino la Londra şi de la New York la Paris

Spectacolul antichităţilor la Torino

Între 5 şi 13 aprilie, la Lingotto din Torino, are loc cea de-a doua ediţie a Târgului de Antichităţi. Capitala Piemontului este un oraş conservator în gusturi cu colecţionari avizaţi. O ofertă extrem de variată: mobile, sculpturi, picturi, desene, covoare, bijuterii, argintării, porţelanuri, obiecte de ceramică şi sticlărie, de arte decorative şi antichităţi orientale din secolul al XV-lea până în secolul XX.

La ediţia trecută, deşi în plină criză economică, s-a putut observa o mare afluenţă de vizitatori, de colecţionari de artă. În Piemonte se remarcă o piaţă extraordinară a mobilelor antice, a stilului Liberty, a mobilelor franceze de la 1700, mobile din regiunile lombarde şi genoveze, din Imperiul Francez, dar şi din cel Victorian englez, de la picturile orientaliste la vitralii, de la majolicele renascentiste la teracotele chineze din secolul al VII-lea şi al VIII-lea. Pasionaţii de artă sunt atraşi de calitatea operelor, după cum confirmă Susanna Ajassa, directoarea omonimei galerii torineze, specializată în artă chineză. Dar şi o mare varietate de piese. În ambianţa picturilor vechi, Galeria „Giamblanco” din Torino propune o importantă selecţie de opere din secolul al XVIII-lea, semnate de Andrea Vaccaro, Paolo Gerolamo Piola, Alessandro Turchi, în timp ce „Galeria Oratoriului” din Bologna aduce splendidul tablou „Adoraţia Magilor” din secolul al XVI-lea. Între mobilele de epocă, o mare varietate de console şi oglinzi piemonteze din secolele XVII – XVIII, la Galeria „Lentini Antichita”, scaune şi jilţuri intarsiate Ludovic al XVI-lea, la Galeria „Carbone”, covoare persane de la Bacshaish de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Ţesături, covoare preţioase

Covor anatolian de secol 17 din Transilvania

Marele Pavilion de la „Battersea Evolution” găzduieşte „The Decorative Antiques & Textile Fair” din 29 aprilie până în 4 mai, la care participă peste 140 de expozanţi cu o mare varietate de accesorii şi mobilier pentru casă, obiecte de design din secolul XX, textile, obiecte de artă. Între nenumăratele propuneri ale anticarilor merită de semnalat un ulei pe pânză de Charles Hancock, intitulat „Peisaj cu Chestnut Hunter” din 1838, adus de Galeria „William Thuillier”, propus pentru 3.400 de euro, câteva măsuţe englezeşti etalate la Galeria „Leuchars”, estimate între 3.000 şi 8.000 de euro. „Magus Antiques” aduce o elegantă sofa din stilul târziu victorian care poate fi achiziţionată pentru 4.000 de euro. Se poate observa o mare varietate de covoare, broderii şi veşminte din secolele XVII – XX.

Adoraţia Magilor

Una dintre temele propuse la acest târg este arta textilelor, organizată de dealerul londonez Aaron Nejad. Galeria „Arabesque” expune un baknough berber estimat la 1.500 de euro, un splendid covor de perete din Iran datat 1850, propus pentru 8.000 de euro, iar Galeria „James Cohen”, un vechi Heriz persan.

Toată grafica din lume

Chestnut Hunter Charles Hancock

Între 24 şi 27 aprilie, la „Royal Academy of Art” din Piccadilly sunt prezentate lucrări rare ale maeştrilor vechi, moderni şi contemporani. Colecţionari şi pasionaţi de acest sector pot găsi gravuri în diverse tehnici, de la gravura în „point séche” la litografie şi la printuri digitale. Totodată, este etalată şi expoziţia „Impresii renascentiste: de la xilografie la clarobscur” în colecţiile lui Georg Baselitz de la Muzeul „Albertina” din Viena. Expoziţia cu vânzare este deschisă până în 8 iunie.

Spring Masters New York

Sofa în stil victorian

„The Spring Show New York” a devenit „Spring Masters New York” pentru „a atrage colecţionarii noilor generaţii şi a răspunde exigenţelor unei pieţe de artă în schimbare, ce are loc în întreaga lume”, explică Michael Plummer, directorul expoziţiei „Artvest”, care este o îmbinare între arta contemporană ce dialoghează într-o manieră originală cu capodoperele vechi.

Istoricul sediu din Park Avenue, „Armory”, ce găzduieşte expoziţia din 30 aprilie până în 4 mai, a fost reamenajat de arhitectul Rafael Vinoly, care a semnat şi restructurarea Muzeului de Artă Cleveland şi a celui din Brooklyn. Mulţi expozanţi, dar cel mai important se arată a fi sectorul de artă contemporană.

Henry Moore, Pivot

În expoziţie pot fi admirate picturi, mobile, sculpturi, obiecte de artă arheologică, din vechea Grecie până în secolul XX. Galeria „Ronald Phillips” din Londra aduce mobile englezeşti din secolul al XVIII-lea, în stilul „Queen Anne Regency”, Galeria „George III” propune mese de perete de la 1730, „Phoenix Ancient Art” din Genova, o sculptură cicladică din Epoca Bronzului, în timp ce „Osborne Samuel Gallery” din Londra puncteză pe o selecţie de sculpturi din secolul XX de artişti britanici ca Henry Moore, Lynn Chadwick şi Barbara Hepworth. În sectorul picturii se remarcă galeria newyorkeză „Lawrence Steingard Fine Arts” cu o impresionantă colecţie de picturi flamande din secolele XVI – XVII, dar şi de autori americani din perioada 1900 – 1945.

Quiringh van Brekelenkam

În 1928, designerul francez Jean Dunand a îmbogăţit cu inconfundabilele sale piese Art Deco proprietatea miliardalului Charles Templeton Crocker. Salonul pentru micul dejun, de formă octogonală, era format din 8 panouri lăcuite în stil japonez, cu peşti. Apoi acest mobilier a fost achiziţionat de bijuteriul Fred Leighton, care l-a instalat în buticul său newyorkez, dând naştere unei mici săli a VIP-urilor venite pentru a cumpăra bijuteriile sale cele mai preţioase. Astăzi, aceste extraordinare panouri sunt puse în vânzare de galeria newyorkeză „Gerard”, specializată în mobilier Deco.

Carte imprimată manual de către Okamura Kichiemon, o piesă rară

Tabloul „Doamnă cu cameristă şi peşte” de Quiringh van Brekelenkam, datat 1664, cât şi sculptura „Spindle” de Henry Moore, datată 1968, vor fi puncte de atracţie.

Totodată, o mare extindere a luat Târgul de Carte Veche cu volume cotate la nivel internaţional la care sunt prezenţi 203 dealeri din întreaga lume, cu o bogată selecţie de volume rare, prime ediţii, manuscrise, fotografii şi piese excepţionale din Antichitate până astăzi.

Alessandro Turchi, Scenă Alegorică

Alături de rarităţi editoriale sunt prezentate multe curiozităţi, printre care sunt propuse un jurnal scris de fiul lui Cristofor Columb sau un scaun pe care a stat fostul preşedinte al Statelor Unite Abraham Lincoln, precum şi documente rare cum ar fi actul de deces al celebrului Butch Cassidy sau o serie de fotografii inedite prezentându-l pe Jim Morrison. Cu siguranţă este de relevat manuscrisul miniat, datat 1425, ce i-a aparţinut lui Ioan al II-lea, regele Castiliei şi al Leonului, trimis Isabellei de Castilia. Preţul propus este de 3.300.000 de dolari.

Tapiserie Rafaello Bugatti

Vizitatorii pot evalua bunurile achiziţionate datorită unor experţi internaţionali. La ediţia trecută au fost prezentate un manuscris al lui Shakespeare şi desene originale de vitralii semnate Louis Comfort Tiffany, lucrări ce s-au dovedit a fi autentice.

Colecţiile „Mareşalului” la Paris

Orologiu Charles Boulle

Louis Alexandre Berthier (1753 – 1815), principele de la Neuchatel, este una dintre figurile interesante ale domniei lui Napoleon. Intrat de tânăr în cariera militară sub Ludovic al XVI-lea, ajutându-le pe surorile acestuia să fugă în timpul Revoluţiei Franceze. Curajul său militar a fost apreciat chiar de Napoleon Bonaparte, care l-a proclamat Şeful Statului Major al armatei italiene. Acum sunt prezentate la licitaţia de la Sotheby’s din Paris numeroase piese ce i-au aparţinut, printre care uniforme, manuscrise şi cărţi, opere de artă. De remarcat „Portretul lui Marie Anne Wilhelmine Alexandrine Elisabeth Berthier”, fiica mareşalului, realizat de Franz Xaver Winterhalter, estimat între 80 de mii şi 120 de mii de euro, un orologiu atribuit lui André Charles Boulle, estimat la 200 de mii de euro, şi două secretaire-uri atribuite lui Adam Weisweiller, estimate între 200 de mii şi 300 de mii de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.