Licitații trucate pe piața IT: amendă uriașă

Consiliul Concurenţei a sancţionat două companii care activează pe piaţa IT cu amenzi în valoare totală de 8.009.695,55 lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei proceduri de achiziţie publică organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) în anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic. Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12.000.000 euro, fără T.V.A.

Companiile sancţionate sunt Intrarom S.A. cu amendă în valoare de 2.125.796,48 lei şi Siveco România S.A. cu 5.883.899,07 lei.

Investigația a fost declanșatăpe baza unor informaţii furnizate de Curtea de Conturi a României.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom S.A. să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanţi la licitaţie, fără însă a concura în mod real cu Siveco România S.A..

În cadrul procedurilor de achiziţie publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câştiga în condiţii normale de concurenţă, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse şi servicii calitative la preţuri cât mai avantajoase.

În ceea ce priveşte celelalte două companii participante la licitație, IBM România S.R.L. şi Teamnet International S.A., investigaţia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.

Firma Siveco este o companie abonată la contractele cu statul. SRI a atribuit de curând contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL. Irina Socol, fostul preşedinte Siveco România, a fost condamnată definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Ea a fost eliberată condiţionat în 2016. Intrarom este o companie deținută de grecii de la Intracom Telecom. În prezent, societatea este în insolvență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.