Licitațiile nebune de la „Obregia“

Recomandările și loialitatea sunt cele mai importante criterii pentru primarul general Gabriela Firea de a numi în funcții importante anumite persoane. Profesionalismul și calitățile manageriale sunt calități neglijabile pentru edilul Capitalei. Aceste principii s-au aplicat și în cazul noului manager al Spitalului „Obregia“, Andrian Țîbîrnă, aflat pe lista oamenilor de încredere ai primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Doctorul Țîbîrnă este alt nume sonor venit în Capitală pe filiera Voluntari.

Potrivit unei anchete a lui Cătălin Tolontan, noul manager de la „Obregia“, Andrian Țîbîrnă, nu și-a declarat veniturile familiei „pentru că unele sunt confidențiale“. Până acum, el nu a condus și nici n-a avut un post de medic la un spital public, ci a fost doar un colaborator sporadic. Potrivit declarației de avere, depusă pe data de 27 aprilie 2017, palmaresul medicului Țîbîrnă se rezumă la un contract de gărzi medicale la Spitalul Fundeni, de unde a încasat anul trecut 15.000 lei. Un CV al medicului nu se poate obține, pentru că nu a fost depus. În schimb, odată cu el a revenit în actualitate firma Bi Euromconstruct, o „clientă“ mai veche a Curții de Conturi, cunoscută pentru supraevaluări și lucrări fictive. „Noile lucrări sunt și ele mai mari cu 30% față de cât estimase spitalul că vor costa“, spune Tolontan în ancheta sa.

„Performanțele“ de la „Obregia“

Ca și celelalte 19 spitale administrate de Primăria Capitalei, „Obregia“ a „tocat“ circa 200 milioane euro anual. Circa opt ani, Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia“ din Capitală a fost condus de Monica Boer, care a reușit să atragă contracte „supraevaluate și lucrări de negăsit“, după cum a constatat Curtea de Conturi. Boer a fost secondată de directorul de achiziții Elena Faur, care a fost „săltată“ de DNA anul trecut. Tot în 2016, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“ a achiziționat direct servicii de deszăpezire și îndepărtare a gheții. Două contracte în ianuarie și alte două contracte în februarie cu SC Bi Euromconstruct SRL (societate ce are ca principal obiect de activitate construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale), în valoare totală de 166.856 lei (echivalentul a circa 36.000 euro). Managerul de atunci al spitalului, Monica Boer, a explicat că unitatea pe care-o administra are o suprafață mare de teren și că legislația îi obligă pe proprietari să curețe și să îndepărteze zăpada și gheața. Cele două nume, managerul Monica Boer și firma Bi Euromconstruct, au mai apărut alăturate într-o sesizare depusă la DIICOT de către o fostă angajată a unității medicale, sesizare în care se susținea, inclusiv cu unele facturi, că respectiva societate ar fi încheiat, direct, peste 300 de contracte cu spitalul, în perioada 2010-2012, fără a și presta serviciile facturate. În baza sesizării, ar fi fost deschis, potrivit unor surse judiciare, un dosar de urmărire penală.

Cum se fentează SEAP

Într-o înregistrare telefonică publicată pe tolo.ro, se aude cum noul manager al spitalului, Andrian Țîbîrnă, îi explică lui Mihai Nena, proprietarul firmei Team IT, felul în care se poate câștiga „legal“ un contract cu „Obregia“. Înregistrarea este negată de managerul spitalului, dar pomenirea numelui „Anca“ îi dă veridicitate. „Doamna Anca“, mai exact, Antoaneta-Stanca Costache, este directorul de achiziții al spitalului, care trebuie consultat de cei care vor să câștige licitațiile, aşa cum reiese din înregistrare. „Te duci la Anca, cel mai bine. La ei, la achiziții. Cu contractul… (nu se înțelege) Lucrare acolo, lucrare acolo. Ăsta ce-i cu el? Prelungim pe încă o lună. Nu-i pe o lună, e pe două… Că noi din lună în lună o să prelungim până nu se anunță… Tu ești pe SEAP, te înscrii, câștigi…“, spune în înregistrare Andrian Țîbîrnă. Potrivit lui Tolontan, firma Team IT se conformează, merge la „doamna Anca“ și câștigă contractele. Ceva mai târziu, prietenia se rupe, iar contractul se anulează. În ancheta gsp.ro se mai spune că, la începutul lunii iulie, Spitalul „Obregia“ a publicat în SEAP un anunț referitor la „servicii de întreținere și reparație tehnică“. Costul estimat este de 272.000 lei pentru 3 luni. Atribuirea s-a făcut pe 6 iulie 2017, la prețul de 118.000 lei pe lună, în total 354.000 lei, cu 80.000 lei, aproape 18.000 euro, mai mult. Antoaneta-Stanca Costache a fost adusă la fostul Spital nr. 9 ca expertă în achiziții. „Doamna Anca“ apare în mai multe instituții ale Primăriei Capitalei, de unde încasează lunar 6.000 lei pentru „servicii de consultanță în domeniul achizițiilor“.

Școlită de Oprescu, preluată de Firea

„Continuitatea“ este asigurată de „doamna Anca“, se spune în ancheta tolo.ro. Cu sprijinul acesteia, firmele câștigătoare sunt aceleași. Ea a devenit „expertă“ după ce a fost școlită de Radu Popa, fost director al ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri Agrement), unul dintre oamenii de încredere ai lui Oprescu. Desigur, „doamna Anca“ a trecut și ea pe la ALPAB, pentru perfecționare. După 2010, ajunge și la Ministerul Agriculturii, iar în 2017 poate fi găsită la Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Toate aceste instituții sunt în subordinea municipalității. În aprilie 2017 este singurul candidat la concursul pentru ocuparea postului de referent de specialitate gradul I la un alt spital, Institutul de Diabet „Paulescu“. Desigur, a câștigat. Acesta este omul de bază al lui Țîbîrnă și cheia licitațiilor trucate pe SEAP.

Dreptul la replică

Dintr-o discuție telefonică purtată între jurnaliști și managerul Spitalului „Obregia“, Andrian Țîbîrnă, acesta spune că nu a obținut alte venituri în 2016 în afara gărzilor plătite de la Fundeni. „Am vechime din 1991. La Fundeni eram din 1999. Am urcat toate treptele. Am avut și o poziție de conducere“, spune managerul. Întrebat dacă îi cunoaște pe Gabriela Firea și Florentin Pandele, medicul spune că „doar profesional. Am fost director adjunct într-o direcție, cea de asistență medicală, din cadrul Primăriei Voluntari, prin 2011-2012. De-atunci mă știu cu domnul Pandele“. Mai mult, medicul neagă și prietenia dintre Firea și soția sa, care este tot medic. „Nu, informația este eronată, doar zvonuri. Haideți să vă spun: sunt 3, 4, 5 persoane care îmi vor răul, vor să destabilizeze totul aici. Fac parte din vechea gardă. M-au sunat și alți jurnaliști care mi-au prezentat informațiile dumneavoastră și mi-au dat dreptate după ce le-am oferit explicațiile. Eu vreau să dorm liniștit noaptea. Și aș vrea să văd și eu ce scrieți înainte să publicați“, a comentat Țîbîrnă. Ceea ce nu spune managerul este că a beneficiat din plin de favorurile firmelor private care îi invitau soția la diferite conferințe. Pe pagina de socializare a acesteia, cei doi soți apar fotografiați împreună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.