Lider jihadist din Siria: America e de partea noastră

Statele Unite sprijină grupările rebele din Siria, aceste primesc tancuri din Turcia şi Siria, grupările rebele au militanţi pregătiţi de SUA, Israel şi Turcia, comandanţii Statului Islamic sunt conduşi de serviciile secrete occidentale, cu toţii se opun acordurilor de încetare a focului, iar “SUA este de parte lor”. Acestea sunt informaţiile publicate de revista germană Focus şi de Kolner Stadt-Anzeiger în urma unui interviu făcut de jurnalistul cu unul dintre comandanţii grupării jihadiste Frontul al-Nusra.

Înainte de a rezuma interviul oferit de liderul jihadist, este necesar de făcut două precizări. Jurnalistul german Jurgen Todenhöfer se află la a şaptea călătorie în Siria de la izbucnirea războiului. El este primul ziarist occidental care a stat printre luptătorii Statului Islamic şi a relatat despre “califat”. Acest statut deosebit în lumea presei occidentale a făcut ca Todenhöfer să fie acuzat nu o dată că face jocurile altor puteri decât cele occidentale. Interviul a fost realizat pe 17 septembrie.

În al doilea rând, organizaţia Frontul al-Nusra, despre care scrie Jurgen Todenhöfer în articolul menţionat nu mai există, oficial cel puţin. Jabhat al-Nusra a fost filiala Al-Qaida din Siria, al luptat împotriva regimului Asasad, dar şi împotriva organizaţiei Stat Islamic. În iulie 2016, liderii organizaţiei decid schimbarea numelui şi a afilierii – se desprind formal de al Qaida şi îşi redenumesc organizaţia Jabhat Fateh al-Sham (Frontul pentru cucerirea Siriei). Analiştii au apreciat că este o mişcare menită să limiteze atacurile ce ar urma să aibă loc asupra jihadiştilor, mizând pe dezafilierea de al-Qaida. Noua organizaţie a fost declarată teroristă în scurt timp atât de către Rusia, cât şi de către SUA.

Da, SUA susţin opoziţia din Siria, dar nu direct. Ei susţin ţările care ne sprijină pe noi. Dar noi nu suntem satisfăcuţi cu sprijinul acesta”, spune Abu Al Ezz, un comandant al Frontului al-Nusra, intervievat chiar în oraşul asediat Alep. El spune că militanţii ar trebui să primească “arme mai sofisticate” de la susţinătoriilor.

Lupta e grea. Regimul e puternic şi primeşte ajutor de la Rusia”, spune jihadistul. Al Ezz spune că gruparea sa a “câştigat lupte datorita rachetelor TOW. Datorită acestor rachete am ajuns la o remiză cu regimul. Tancurile noastre vin din Libia, via Turcia, împreună cu lansatoare multiple de rachete BM-21”. Întrebat dacă rachetele TOW au fost capturate de la armata siriană, comandantul jihadist spune: “Nu, rachetele ne-au fost date nouă personal”.

Vom lupta până când regimul va fi dat jos”, a spus comandantul al-Nusra, care vrea “să creeze un stat islamic guvernat de sharia. Nu recunoaştem statul secular”, spun el. Guvernul are avantajul avioanelor şi al lansatoarelor de rachete, dar “noi avem rachetele TOW şi situaţia este sub control în anumite zone”, spune Al Ezz.

Comandantul Frontului al-Nusra mai spune că printre militanţi se află “ofiţeri din Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Israel şi SUA…experti care ştiu să folosească sateliţii, rachetele, camerele de recunoaştere şi de vedere pe timp de noapte”. Când a fost întrebat dacă printre militanţi se afla instructori americani, comandantul a răspuns: “Americanii sunt de partea noastră”.

Al Ezz spune că gruparea a fost plătită pentru a atinge anumite obiective pe front. “Am primit 500 de milioane de lire siriene (circa2,3 milioane de dolari) din Arabia Saudită. Pentru a captura Şcoala de Infanterie din Al Muslimiya în urmă cu câţiva ani am primit 1,5 milioane de dinari kuweitieni (circa 500.000 de dolari) şi 5 milioane de dolari din Arabia Saudită”. Banii au venit de la guvernele acestor state, nu de la persoane private, spune comandantul jihadist.

Nu recunoaştem încetarea focului. Ne vom regrupa. Vom pregăti următorul atac copleşitor împotriva regimului peste câteva zile. Ne-am regrupat în toate provinciile, inclusiv în Homs, Alep şi Hama”, a spus Al Ezz.

Acest comandant nu este de acord cu un guvern de tranziţie la Damasc, adică o soluţie politică la criză, nici măcar daca din el va face parte Armata Siriana Liberă, adică forţele susţinute de SUA. “Nu acceptăm oamenii regimului Assad şi din Armata Siriană Liberă, care sunt descrişi ca fiind moderaţi. Scopul nostru este să înlăturăm regimul şi să creăm un stat islamic, în acord cu sharia”.

Despre reprezentanţii grupărilor de opozitie care au negociat la Geneva împreună cu regimul şi marile puteri, comandatul jihadist spune că “sunt oameni slabi, care au o mulţime de bani. S-au vândut”.

Comandantul a făcut referire şi la atacarea pe 20 septembrie unui convoi umanitar al ONU, fapt care a dus la anularea încetării focului intrată în vigoare pe 12 septembrie, după saptamani de negocieri între SUA şi Rusia. SUA acuză Rusia pentru acest atac, în timp ce Moscova susţine că americanii sunt primii care au încălcat acordul , pe 17 septembrie, atacând poziţiile armatei loialiste.

Pentru liderul jihadist intervievat, lucrurile sunt mai limpezi. El a spus că miliţiile nu vor permite acestor convoaie sa intre în Alep, dacă armata siriană nu se retrage. “Regimul trebuie să se retraga din toate zonele pentru ca noi să permitem accesul camioanelor. Dacă un camion se abate de la drum, şoferul va fi arestat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.