Lider separatist cere Rusiei să intervină în estul Ucrainei: „Dacă nu, livraţi-ne arme”

Viaceslav Ponomarev, autointitulatul „primar al poporului” şi lider al separatiștilor proruși din oraşul ucrainean Slaviansk, regiunea Doneţk, a cerut Rusiei să introducă forţe „de menţinere a păcii în regiune” după atacul de duminică dimineață. Ulterior, a cerut arme Rusiei.

„Sunt ucişi fraţii noştri. Numai Rusia poate proteja oraşul”, a declarat Ponomarev în timpul unei conferinţe de presă, citat de Vocea Rusiei în pagina electronică.

Separatistul din Slaviansk a cerut intervenția Rusiei pentru a-i „proteja” pe insurgenți împotriva naționaliștilor ucraineni, a relatat duminică agenția publică rusă Ria Novosti, preluată de AFP.

Potrivit acestuia, populaţia locală este ameninţată de către gruparea naţionalistă Pravi Sektor, care s-ar afla la originea atacului armat comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi „doar Rusia poate proteja” populația.

„Vă cerem să studiați cât mai repede posibilitatea de a trimite forțe de menținere a păcii pentru a apăra populația de fasciști”, a declarat Ponomarev, într-un apel adresat președintelui rus Vladimir Putin, citit în cadrul unei conferințe de presă.

El a anunțat totodată impunerea de restricții de circulație în oraș, începând chiar de duminică. „‘Restricțiile intră în vigoare astăzi. De la miezul nopții la ora 6 dimineața circulația pe străzi este interzisă”, a spus Ponomarev.

UPDATE „Dacă nu veniți, livraţi-ne arme”

Liderul separatist prorus a revenit duminică cu o nouă declarație, cerând arme. 

„Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (…) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinerea păcii, livraţi-ne arme”, a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, citat de AFP.

Acesta a precizat că „pentru moment Rusia nu a răspuns” primului său apel, ca atare a cerut arme.

Avem nevoie de arme, nu avem suficiente”, deoarece „ei (militarii ucraineni – nr) au aviaţie şi blindate„, a declarat Ponomarev, adăugând că nu are „niciun contact direct” cu Moscova.

Întrebat de AFP despre vizita în estul ţării a ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov, liderul separatist prorus a răspuns: „Dacă vine (la Slaviansk), voi trage eu-însumi asupra lui (…), nu voi da mâna cu acest homosexual”.

Liderul separatist prorus este cel care a anunțat anterior că patru oameni, dintre care trei militanţi proruşi, au fost uciși duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk. O versiune a faptelor a fost prezentată și de alți separatiști.

„Patru maşini au venit în apropiere de barajul nostru. Am vrut să-i controlăm. Atunci au deschis focul asupra noastră, cu arme automate”, a declarat pentru AFP un militant prorus cu faţa acoperită cu cagulă, care s-a recomandat Vladimir. Acesta a susținut că s-a aflat la faţa locului la momentul respectiv.

„Erau aproximativ 20 de atacatori. Rapid au sosit întăriri la barajul nostru, iar atacatorii au plecat. Nu ştiu dacă în rândul lor sunt morţi. Dacă sunt, i-au luat cu ei”, a spus bărbatul, anunţând trei morţi şi patru răniţi în rândul militanţilor proruşi.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat un mort şi trei răniţi în tabăra ucraineană.

Numărul total al victimelor este însă incert.

„Vocea Rusiei” a scris în pagina electronică, imediat după atac, că au murit cinci oameni. Conform sursei citate, au murit trei militanţi proruși şi doi presupuși atacatori.

De asemenea, televiziunea de stat rusă citată de Reuters a transmis că cinci persoane au fost ucise, trei dintre acestea fiind separatiști proruși și două din grupul atacatorilor. Potrivit ultimelor informații, trei persoane, și nu cinci, ar fi murit în atac. Informația a fost confirmată de Ministerul de Interne al Ucrainei, a relatat duminică seară Vocea Rusiei.

Reacția Rusiei la atac

Rusia s-a declarat duminică „indignată” faţă de atacul armat comis, denunţând „o provocare” din partea naţionaliştilor ucraineni radicali, transmite AFP.

„Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii. Este uimitor faptul că această tragedie a avut loc după întâlnirea cvadripartită a reprezentanţilor Rusiei, SUA, UE şi Ucrainei de pe 17 aprilie, când a fost semnată Declaraţia de la Geneva, care solicită abţinerea de la orice acte de violenţă, intimidare şi provocare”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Rusia atribuie acest atac unei grupări naţionaliste paramilitare ucrainene, Pravi Sektor, care s-a făcut cunoscută în cursul protestelor de la Kiev.

„Civili nevinovaţi au fost ucişi în atacul (comis) de combatanţi înarmaţi (din cadrul) Pravi Sektor”, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că locuitori din zonă au „confiscat maşini ale atacatorilor în care au descoperit arme, planuri ale localităţii şi simboluri Pravi Sektor”.

„Rusia insistă ca partea ucraineană să-şi respecte angajamentele în vederea unei dezescaladări în sud-estul Ucrainei”, mai afirmă ministerul de la Moscova.

Primăria, poliţia şi sediul local al serviciilor secrete de la Slaviansk se află sub controlul militanţilor proruşi, susţinuţi de către persoane înarmate prezentate ca fiind „grupuri de autoapărare”, dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că sunt trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

UPDATE Ucraina, un nou apel la Rusia

Ministerul ucrainean de Externe cere Rusiei să folosească „toată influenţa necesară” asupra separatiștilor din Slaviansk „pentru eliberarea spaţiilor ocupate ilegal, deblocarea drumurilor, predarea armelor şi evitarea oricărei noi vărsări de sânge”, se spune într-un comunicat remis de diplomaţia de la Kiev, duminică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.