Lider separatist recunoaște că insurgenții au avut sistemul de rachete Buk

Un lider al separatiştilor pro-ruşi, Alexandr Hodakovski a declarat într-un interviu pentru agenţia Reuters că are informaţii că separatiştii ar fi avut un sistem Buk de lansare a rachetelor sol-aer, transmite europalibera.org.

Acesta este sistemul despre care americanii afirmă că ar fi fost folosit pentru a doborî avionul malaiezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord.

Hodakovski a afirmat că a auzit de existenţa acestui sistem „care venea de la Luhansk” în ziua când s-a prăbuşit şi avionul de pasageri. Acesta crede însă că guvernul ucrainean este cel care poartă responsabilitatea pentru că ar fi ştiut de faptul că separatiştii aveau un astfel de sistem de lansatoare și că i-ar fi provocat, prin relansarea „ofensivei anti-teroriste” să-l folosească, provocând indirect şi tragedia aeriană de săptămâna trecută. Aviaţia ucraineană, afirmă Hodakovski, şi-ar fi „intensificat zborurile” exact în momentul şi zona străbătută de avionul malaiezian de pasageri.

Secretarul de Stat american John Kerry a acuzat la sfârșitul săptămânii trecute că sistemul de rachete utilizat pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei era din Rusia.

„Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia şi oferit insurgenţilor separatişti din Ucraina”, a susținut oficialul american.

Kerry a mai spus că există „dovezi circumstanțiale extraordinare” ce sugerează responsabilitatea Rusiei și a separatiștilor proruși în acest incident, fără a-i acuza însă în mod direct că au lansat racheta.

El a precizat în acest sens faptul că SUA „știu” de unde a plecat racheta în baza unor imagini din satelit. „Îi cunoaștem traiectoria, știm și ora”, a precizat el, menționând și conversațiile unor separatiști interceptate pe rețelele de socializare.

„Știm cu siguranță că ucrainenii nu dispuneau de un astfel de sistem (de baterii de rachete) în acea zonă la momentul respectiv. Deci acest lucru ne duce cu gândul clar la separatiști”, a declarat Kerry pentru CNN.

Un alt oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane citat de ziarul The Washington Post a susținut că „Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei”.

„Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina”, a precizat oficialul american, care a preferat să rămână anonim.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.

Administraţia de la Kiev a afirmat la rândul său că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetăţeni ruşi.

La rândul său, Rusia a cerut explicaţii Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineană le-ar avea în zona în care s-a prăbuşit avionul.

Teoria „erorii”

Pe de altă parte, un oficial american din domeniul securităţii a afirmat marți că probabil a fost doborât „din eroare”, deasupra estului Ucrainei, de către separatişti proruşi slab pregătiţi.

„Explicaţia cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare” şi că racheta a fost lansată „de un echipaj slab pregătit”, dat fiind faptul că sistemul utilizat – o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusească Buk – necesită un anumit grad de cunoaştere şi de pregătire, a anunţat marţi un oficial american din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

Chiar dacă racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebeli, este imposibil, pentru moment, de spus cine „a apăsat butonul” şi de ce, a adăugat acest oficial.

El a subliniat, de altfel, că serviciile americane de informaţii nu sunt în măsură să spună dacă ruşi erau prezenţi sau nu la baterie în momentul lansării rachetei.

În plus, serviciile americane de informaţii nu deţin dovezi că ruşii i-ar fi instruit pe separatişti să folosească rachetele de tip Buk – un sistem antiaerian relativ modern şi sofisticat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.