Liderii Rusiei și Ungariei strâng relațiile economice dintre cele două țări

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a făcut, pe 2 februarie, o vizită oficială la Budapesta. În cadrul discuțiilor cu prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, principala temă abordată a fost cea a relațiilor economice dintre cele două țări, în special în privința energiei.

Ungaria este dependentă de partea rusă pentru aprovizionarea ei cu gaz, cota importurilor din Rusia atingând două treimi din consumul total al țării. În prezent, gazul rusesc ajunge în Rusia tranzitând Ucraina. Autoritățile maghiare își fac griji în legătură cu stabilitatea transportului de combustibil prin această țară, având în vedere conflictul militar din estul Ucrainei, problema Crimeii și tensiunile din relația cu Rusia. În plus, Budapesta nu este prea mulțumită nici de colaborarea cu Germania în cadrul proiectului ”North Stream”, care presupune aprovizionarea Europei Centrale cu gaz din Marea Nordului. De aceea, guvernul lui Viktor Orban preferă să mențină la aceiași parametri relația comercială cu Rusia. ”Președintele Rusiei spune că printr-un anumit mod, chiar și prin zig-zaguri, Ungaria va primi gazul de care are nevoie”, a spus Viktor Orban în conferința comună de presă de după întâlnirea bilaterală. Contractul comercial prin care Rusia furnizează gaz Ungariei a fost prelungit, cu această ocazie, până în anul 2021. Cei doi lideri au luat în discuție și subiectul extinderii centralei nucleare de la Pacs, Ungaria. Cu un cost de 12 miliarde de dolari, centrala reconstruită va asigura, în perspectivă, consumul de energie electrică al Ungariei. Orban și Putin au convenit ca operațiunile de construcție a noilor capacități ale centralei să înceapă în 2018. În privința finanțării, Putin s-a declarat dispus să ia asupra părții ruse toate cheltuielile, în condițiile în care planul inițial presupunea participarea Budapestei cu 2,4 miliarde de dolari.
Moscova și Budapesta, poziție comună pe tema sancțiunilor împotriva Rusiei
În ceea ce privește relațiile comerciale ruso-maghiare, Orban și Putin au căzut de acord să asigure participarea în comun a companiilor ruse și maghiare la licitații din alte țări. Cei doi lideri împărtășesc opinia că sancțiunile internaționale impuse Rusiei pentru ocuparea Crimeii și susținerea conflictului militar din estul Ucrainei. În cadrul întrevederilor dintre membrii delegațiilor celor două țări, ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Peter Szijjarto, a fost concis: ”Ar fi mai bine ca sancțiunile să fie scoase”. Ministrul maghiar consideră că sancțiunile nu i-au provocat vreo daună importantă Rusiei, ci au afectat în primul rând Uniunea Europeană, inclusiv Ungaria, care ar fi pierdut în trei ani exporturi spre Rusia în valoare de 6,7 miliarde de dolari.
Premierul maghiar i-a comunicat președintelui rus dorința părții maghiare de a deveni un intermediar al refacerii relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. ”Conflictele din alte sfere nu trebuie transferate în sfera economică, deoarece asta va cauza prejudicii tuturor. De aceea, sperăm că vom reuși, în curând, să salutăm relațiile bune, reînnoite, dintre Bruxelles și Moscova.”, a afirmat Viktor Orban.
Vladimir Putin l-a informat pe Viktor Orban despre operațiunile armatei ruse în Siria și despre lupta împotriva terorismului. ”Avem în mod sigur o abordare comună, care constă din unificarea eforturilor în lupta cu terorismul internațional. Stabilizarea politică a Siriei și a altor țări din Orientul Mijlociu, întoarcerea cât mai apropiată a regiunii la o viață normală va contribui, indiscutabil, la depășirea acutei crize a migrației din Europa.”, a declarat președintele Rusiei.
După conferința de presă comună, întâlnirea dintre Putin și Orban a continuat în format extins, cu participarea anumitor miniștri din guvernele celor două țări. Ședința s-a desfășurat fără participarea presei, în cadrul ei fiind deciși parametrii specifici ai planurilor de colaborare bilaterală. În cadrul acestei părți a întâlnirii ruso-maghiare s-a discutat și despre planul de participare a firmelor ruse la reconstrucția metroului din Budapesta. Din partea Rusiei, au participat miniștrii Industriei și Comerțului, Energiei, Economiei, Sănătății, viceministrul Apărării, și șeful corporației de stat ”RosAtom”.
Relația ruso-maghiară, mai puțin cordială decât pare
Printre disensiunile dintre Moscova și Budapesta se numără situația din domeniul aviatic, în care o bancă din Rusia are de recuperat de la partea maghiară prejudicii în urma falimentului companiei aviatice naționale Malev. Acest diferend nu-și găsește rezolvarea de cinci ani, iar vizita lui Putin la Budapesta nu a adus vreun progres notabil. Mai grav (pentru Rusia), Budapesta participă activ la politica de aprovizionare a Ucrainei cu gazul destinat Ungariei, prin așa-zisa tehnică a fluxului invers, care presupune schimbarea în sens opus a direcției fluxului de gaz din conductele de tranzitare. Recent, Ungaria s-a alăturat campaniei europene de învinuire a Rusiei de susținerea partidelor și chiar a formațiunilor paramilitare de extremă dreapta din Europa. De altfel, Viktor Orban pare conștient de aceste aspecte ale relației ruso-maghiare. ”Rusia și Ungaria se deplasează în dimensiuni diferite, în chestiuni militare, geopolitice, de politică externă”, a declarat el în cadrul vizitei președintelui rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.