Liderul Al Qaida, îndemn la atacuri în Occident

Liderul Al Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahri, a cerut tinerilor musulmani din Statele Unite și din alte țări occidentale, într-o înregistrare audio, să comită atacuri pe teritoriul acestor țări, potrivit Reuters.

„Fac apel la toți musulmanii care pot lovi țările care fac parte din coaliția cruciaților să nu ezite. Trebuie să ne concentrăm acum să mutăm războiul chiar în căminele și orașele din Occidentul cruciat, în mod special în America”, a cerut liderul Al Qaida, într-o înregistrare audio postată duminică online, referindu-se la națiunile care iau parte la coaliția internațională din Irak și Siria al cărei scop este să atace pozițiile grupării teroriste Statul Islamic (SI).

Al-Zawahri a sugerat ca tinerii musulmani din Occident să urmeze exemplul fraților care au comis atentatele de la maratonul din Boston și respectiv atacurile de la revista Charlie Hebdo din Paris.

Potrivit Reuters, nu este clar când anume a fost făcută înregistrarea, dar referirile la fostul lider al talibanilor, mollahul Mohamed Omar, ca și cum acesta ar fi încă în viață sugerează că înregistrarea este veche de cel puțin două luni. Moartea lui Omar a fost anunțată de guvernul afgan la sfârșitul lui iulie.

Al-Zawahiri a reiterat poziţia sa faţă de reţeaua teroristă rivală Stat islamic, activă în Irak şi Siria.

„Nu recunoaştem califatul islamic”, nici legitimitatea mişcării Stat Islamic şi a liderului acesteia, Abu Bakr al-Baghdadi, a spus Ayman al-Zawahri, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Al-Zawahiri a sugerat că există în continuare posibilitatea cooperării între Al-Qaida şi grupul Stat Islamic, în Irak şi Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.