Liderul catalan, scrisoare trimisă Guvernului Spaniei

Președintele catalan Carles Puigdemont susține dreptul la independență al regiunii Cataloniei și cere organizarea cât mai curând posibil a unei întrevederi cu premierul spaniol Mariano Rajoy, printr-o scrisoare trimisă Guvernului Spaniei, informează site-ul agenției de știri Bloomberg.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol liderului de la Barcelona pentru a lămuri dacă a declarat sau nu independența regiunii, liderul catalan a lansat din nou un apel la dialog.

„Mai mult de două milioane de catalani au dat parlamentului regional un mandat democratic de declarare a independenței”, a spus Puigdemont în scrisoarea sa.

Puigdemont mai afirmă că a lăsat în „în suspensie” declararea independenței pentru a permite demararea unui proces, „de două luni”, cu scopul de a încerca să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol, relatează site-ul cotidianului El Pais.

În scrisoarea de patru pagini, președintele catalan îi cere lui Rajoy o întrevedere pentru a ajunge la un acord.

„Propunerea noastră de dialog este sinceră, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, dar în mod logic este incompatibilă cu climatul actual de intensificare a reprimării și amenințărilor”.

Scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont nu a reușit să ofere o confirmare în ceea ce privește situația regiunii.

Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care şeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independenţa regiunii, a avertizat anterior Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.