Liderul galeriei lui Dinamo, paznicul Sectorului 2

Primăria Sectorului 2 aruncă banii cetățenilor pe contracte cu dedicații pe linie de partid. Milioane de lei au fost încredințate direct, pe criteriul prețul cel mai scăzut, fără a se urmări criteriile de performanță și eficiență. Afacerile merg ca pe roate, nefiind împiedicate de niciun control al autorităților statului. Anul trecut, Consiliul Local Sector 2 a încredințat, prin negociere directă, unei firme afiliate politic suma de 32.035.858 de lei pentru paza unor obiective din sector.

Zilele trecute, societatea Ares Guard, abonată la contractele Primăriei Sectorului 2, a primit încă un contract pentru paza piețelor din sector, respectiv Piața Obor, Piața Colentina, Piața Dobroești și Complexul Delfinului. Contractul este doar pe durata unei luni și este în valoare de 68.584 de lei. Societatea cu pricina are rădăcini politice. Mâna dreaptă a fostului primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu era Alin Dumitru Berbecaru, secretar general al UNPR București. Berbecaru este căsătorit cu Rodica Nicoleta, a cărei soră, Cristina Diana Vencu (fostă Maier), era unic asociat al firmei Ares Guard SRL. Anul trecut, conform presei, în societate a fost atras liderul galeriei peluzei „Cătălin Hâldan“ a echipei de fotbal Dinamo şi membru al UNPR, Nicola Elias Bucurică. Personaj cunoscut pentru violenţa sa, acesta a intrat în conflict cu Jandarmeria în nenumărate rânduri, pentru comportamentul huliganic la meciurile de fotbal. De altfel, Jandarmeria Română a anunțat în urmă cu o lună că Elias Bucurică și alte patru persoane care s-au încăierat la meciul Steaua-Dinamo au primit anul acesta interdicție de a intra pe stadioane timp de un an, precum și o amendă de 1.000 de lei fiecare.

Exclusivitate în sector

Societatea în care este acționar Bucurică nu participă la alte negocieri directe în afară de cele de la Sectorul 2. În perioada 2009-2012, Ares Guard SRL a încheiat cu entități din subordinea Primăriei Sector 2 şase contracte pentru paza domeniului public şi a pieţelor. Suma totală a fost de aproape 12 milioane de lei, fără TVA. După 2013, societatea Ares Guard SRL a mai primit cadou și alte contracte de la administrația locală Sector 2, printre care:

– Contract nr. 4193/2014, prin negociere directă, în valoare de 3.988.992 lei, fără TVA, după care au mai fost încheiate trei acte adiționale, prin care valoarea, practic, s-a triplat;
– Contract nr. 5157/27.04/2012, valoare: 3,7 milioane lei, fără TVA, prin negociere directă, la care se adaugă un act adițional în decembrie 2012, în valoare de 1,8 milioane lei;
– Contract nr. 4549/30.04.2013, valoare: 3,7 milioane lei, fără TVA, prin negociere directă, la care se adaugă un act adițional încheiat în decembrie 2013, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără TVA.

Pe 18.12.2015, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Sector 2 a inițiat o procedură de selecție de oferte în vederea atribuirii contractului „Servicii de pază la imobilele administrate de către Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Sectorul 2 pentru perioada ianuarie-iunie 2016“, în valoare de 9.434.880 lei. Selecția se derula pe repede înainte, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor era 30.12.2015, cu două zile înainte de începerea efectivă a prestării serviciilor. În cursă s-au înscris trei firme. Autoritatea contractantă a trimis pe 30.12.2015 solicitări de clarificări operatorilor economici, prin care solicita o serie de documente, în afara celor prevăzute în documentația de atribuire, până a doua zi, res­pectiv până pe 31.12.2015, adică un termen mai mic de 24 de ore.
Firma Ares Guard a fost declarată câștigătoare, deși a prezentat un document din care reieșea că avea doar 515 angajați cu tot cu TESA, număr care nu asigura acoperirea celor 156 de posturi de pază, respectiv 656 agenți.

Nereguli acoperite de primărie

Procedura a fost contestată, dar Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Sector 2 îi bagă pe cei de la Ares Guard SRL în posturi începând cu data de 16.01.2015, ora 00.00, fără să facă formalitățile legale de predare a obiectivelor, fără notificarea societății care asigura deja paza în obiective, la un tarif ofertat de 12,5 lei/oră, mult peste media tarifelor existente la acea vreme. Dar dacă-i ordin, cu plăcere. Pe 19.12.2015, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Sector 2 a inițiat o procedură pentru atribuirea contractului „Servicii de pază pentru imobilele administrate de către Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Sectorul 2 pentru perioada 2016-2019“, în valoare de 98.112.000 lei.

Pe 29.10.2016, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2 a oferit un contract prestare servicii de pază pentru unitățile de învățământ preuniversitar din sectorul 2 pentru suma de 46.800 de lei. În data de 16.09.2016 a fost semnat actul adițional nr. 2, privind prelungirea contractului nr. 2/2016 până la atribuirea unui nou contract prin anunțul de participare nr. 169263/23.08.2016, respectând oferta financiară inițială, respectiv 46.800 lei pentru 156 posturi permanente de pază/zi.

Pe 29.07.2016, Ares Guard primește, tot prin negociere directă, un contract substanțial din partea Direcției Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar pentru paza unităților de învățământ preuniversitar din sectorul 2. Criteriul de selecție a ofertelor a fost „prețul cel mai scăzut“. Prețul maxim stabilit pentru acest contract a fost de 7.534.800 de lei. Negocierea însă avea să aducă o gaură în vistieria Consiliului Local al Sectorului 2. Contractul a fost adjudecat pentru suma de 11.302.200 de lei, cu doar 3.767.400 de lei mai mult decât se stabilise inițial. Numai anul trecut, societatea Ares Guard a primit din partea autorităților din sector suma totală de 32.035.858 de lei pentru asigurarea pazei unor obiective. La ultimul bilanț depus, societatea a declarat că are 472 de agenți de pază.

Afacerile din Obor

Nici Piaţa Obor nu a scăpat de interesele lui Elias Bucurică

Elias Bucurică este implicat şi într-o altă afacere primită de la Primăria Sectorului 2. Este vorba despre Piața Obor, mai exact, zona în care au fost construite chioşcurile pentru comercianţii de aparatură electrocasnică. La începutul anului 2012, Administraţia Pieţelor Sector 2 a organizat o licitaţie pentru concesionarea terenului care deserveşte bazarul din Piața Obor. La licitaţie s-au înscris trei ofertanţi, iar contractul de concesiune pentru o perioadă de 25 de ani a fost acordat firmei SC New Obor SRL. Această firmă este proprietatea unei anume Cristiana Mihaela Badea, care figurează la ONRC ca fiind asociat unic. Surse din cadrul Primăriei Sector 2 spun că în spatele acestei firme se află chiar Elias Bucurică. Valoarea redevenţei pe care SC New Obor SRL o plăteşte lunar este de 3.450 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.