Liderul UDMR se aşteaptă ca la protestul de la începutul lui septembrie să participe 20.000 de persoane

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că la protestul împotriva condamnării la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului „Szekely Miko”, programat la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanţi, relatează Agerpres.

„Ne aşteptăm la peste 10.000, dar eu cred că vor fi 20.000. Dar peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen, la finalul dezbaterii din cadrul Festivalului Peninsula, pe marginea sentinţei care a dus la anularea retrocedării imobilului respectiv şi la condamnarea a trei persoane pentru abuz în serviciu, inclusiv al lui Marko Attila.

Liderul UDMR a susținut că deşi sentinţa nu este definitivă, fiind pronunţată în primă instanţă, protestul de la Sfântu Gheorghe doreşte să preîntâmpine un precedent în anularea unor retrocedări şi nicidecum o acţiune politică şi debutul campaniei electorale a UDMR.

„Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această şedinţă şi această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo (la Sfântu Gheorghe -n.r.) nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri, care – că e sau nu an electoral – trebuie să fie principii importante şi respectate”, a spus Kelemen.

El a precizat că UDMR nu doreşte să îi impresioneze pe judecători sau să creeze presiuni asupra justiţiei, ci doar să tragă un semnal de alarmă.

”Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă, în niciun caz nu vrem să îi sensibilizăm pe judecători sau să îi impresionăm, mai ales că cei care au luat această decizie au scăpat de acest dosar, au trimis mai departe (…) De fiecare dată când principiile comunităţii sunt afectate, noi demonstrăm, ridicăm vocea sau, într-un alt mod, protestăm”, a susţinut acesta.

Preşedintele UDMR a susţinut că acest caz este unul „nedrept” şi că cei care au fost condamnaţi la trei ani de închisoare „”n-au făcut altceva decât au aplicat legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament”.

„Noi am vrut să sensibilizăm societatea românească, fiindcă aparent este vorba de un caz al comunităţii maghiare, dar până la urmă este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. Şi vrem să aducem în cunoştinţa opiniei publice internaţionale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental. De la Parlamentul European până la toate instituţiile şi toate forurile internaţionale. Deci nu există aici nicio problemă, inclusiv noi ne-am adresat şi Senatului american, problema deja, după câte ştiu eu, a fost acolo ridicată”, a mai spus liderul UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.