Limba română va avea monument la Chişinău. Academia de Ştiinţe îl vrea gata până pe 31 august

Limba română va avea monument la Chişinău. Monumentul Limbii Române va avea forma unei cărţi deschise, care va conţine citate din creaţiile poeţilor şi folclor, potrivit publika.md.  Decizia a fost luată (…) de o comisie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Viitoarea sculptură va conţine 20 de pagini metalice, cu înălţimea de şase metri, unde vor fi citaţi Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Alexei Mateevici şi alţi poeţi români. Monumentul, care urmează a fi construit până pe 31 august, de Ziua Limbii Române, va conţine şi textele baladelor Meşterul Manole şi Mioriţa.

Proiectul nu merge însă fără divergenţe

Dacă unii academicieni propun ca monumentul să fie amplasat în scuarul instituţiei, atunci scriitorul Nicolae Dabija doreşte ca acesta fie instalat în în locul monumentului ostaşului sovietic eliberator: „Să mutăm acest monument lângă Lenin şi în locul lui să punem un monument dedicat limbii române”.

„Noi am avut o idee ca să organizăm un muzeu al monumentelor perioadei sovietice. Dacă nu se va accepta, evident că va trebui să ţinem de cont de acest monument, a opinat preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.

AŞM a aprobat proiectul sculptorilor de la Bucureşti Vlad Basarab şi Andrei Cibotaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.