×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 26 iunie 2017, 15:20
EUR (€)
+0.0060 ↗
4.5733 RON
USD ($)
+0.0001 ↗
4.0906 RON
• • •
Decizie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Limba română va avea monument la Chişinău. Academia de Ştiinţe îl vrea gata până pe 31 august

Limba română va avea monument la Chişinău. Monumentul Limbii Române va avea forma unei cărţi deschise, care va conţine citate din creaţiile poeţilor şi folclor, potrivit publika.md.  Decizia a fost luată (...) de o comisie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Viitoarea sculptură va conţine 20 de pagini metalice, cu înălţimea de şase metri, unde vor fi citaţi Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Alexei Mateevici şi alţi poeţi români. Monumentul, care urmează a fi construit până pe 31 august, de Ziua Limbii Române, va conţine şi textele baladelor Meşterul Manole şi Mioriţa.

Proiectul nu merge însă fără divergenţe

Dacă unii academicieni propun ca monumentul să fie amplasat în scuarul instituţiei, atunci scriitorul Nicolae Dabija doreşte ca acesta fie instalat în în locul monumentului ostaşului sovietic eliberator: "Să mutăm acest monument lângă Lenin şi în locul lui să punem un monument dedicat limbii române".

"Noi am avut o idee ca să organizăm un muzeu al monumentelor perioadei sovietice. Dacă nu se va accepta, evident că va trebui să ţinem de cont de acest monument, a opinat preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.

AŞM a aprobat proiectul sculptorilor de la Bucureşti Vlad Basarab şi Andrei Cibotaru.

Publicat Sâmbătă, 15 martie 2014
2861
 | 17
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iov
+1
De acord cu monumentul ! Dar de ce trebuie daramat altul ? Nu mai sunt bani pentru soclu ? Nu mai sunt si alte locuri de amplasare ? Ori si aici isi baga cineva coada , CA LA KIEV ? Mai cugetati , fratilor !
Publicat Duminică, 16 martie 2014
+Răspunde
Oauuu,...
0
Un monument de lemn sau paros ??
Publicat Duminică, 16 martie 2014
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat acum 22 ore şi 43 minute
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat Vineri, 23 iunie 2017
Ioan Viştea

Trebuie să recunoaştem un fapt: scandalurile cu tentă de război fratricid, răfuielile dintre facţiuni ale PSD, îndelung mediatizate, purtate cu poalele ridicate în cap şi cu tot izul de mahala fanariotă, au şi partea lor bună.

Ioan VişteaPublicat acum 21 ore şi 16 minute