Linişte! Preşedintele României lucrează

Vă rugăm să faceţi un pic de linişte, pentru că vorbeşte preşedintele României, Klaus Iohannis: „Ştiu că în anul 2016 cea mai mare atenţie va fi îndreptată către alegeri. Este firesc, aşa se întâmplă în dinamica democraţiei. Dar momentele electorale vin şi trec, oricât de intense ori chiar spectaculoase ar fi. În raport cu tema educaţiei, pe care toată lumea o consideră crucială, să facem aşadar ca 2016 să nu fie încă un an irosit sau încă un an de experimente şi schimbări punctuale”. Aţi ascultat discursul rostit de preşedintele României pe 15 februarie 2016, la Palatul Cotroceni, cu ocazia lansării „Dezbaterii naţionale privind educaţia şi cercetarea”.

Promovabilitatea la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat a fost de doar 24%.

Linişte, pentru a-l putea asculta din nou pe Klaus Iohannis: „În lumina atribuţiilor constituţionale, îmi propun să aduc la aceeaşi masă a dialogului pe toţi cei interesaţi de educaţia şi cercetarea din România şi să ofer un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub presiunea calculelor politice”.

Pentru că Ministerul Educaţiei nu a organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de director, numirile la conducerile şcolilor se fac în continuare pe criterii politice.

Vă rugăm să faceţi linişte! Domnule preşedinte, aveţi cuvântul: „România nu îşi poate permite ca un procent important din populaţia sa activă să nu deţină niciun document care să permită inserţia pe piaţa muncii şi, prin urmare, un trai decent şi un rol activ în societate”.

Cu câteva zile înainte de debutul noului an de învăţământ, numărul şcolilor cu toaletele în fundul curţii este semnificativ şi multe şcoli din mediul rural nu au văzut nici măcar o găleată de var sau vreun meseriaş plătit să le repare acoperişul.

Linişte, pentru că preşedintele României mai are ceva de spus: „Societatea românească s-a schimbat şi evoluează rapid. Generaţiile de astăzi au alte abilităţi şi cerinţe, iar şcoala trebuie sa ţină pasul cu ele. Accesul la tehnologie şi informaţie face munca dascălilor mai uşoară, dar şi mai complicată în acelaşi timp”.

Dascălii sunt nemulţumiţi de noua grilă de salarizare, care le aduce majorări salariale infime: minim 10 lei şi maxim 60 de lei. Ghinion, cum ar spune domnul preşedinte. Unul dintre liderii sindicatelor din învăţământ a declarat că HG 582/2016, care vizează aplicarea unor corecţii salariale, este profund incorectă şi că a ajuns la concluzia că „Guvernul Cioloş este un demn continuator al Guvernului Boc”.

Linişte, pentru că preşedintele României, Klaus Iohannis, lucrează! Îşi pregăteşte discursul pentru deschiderea noului an şcolar. An care va debuta pe 12 septembrie, şi nu pe 15 septembrie ca până acum. Deci, lucrurile au început să se mişte. Semn că reforma în Educaţie a început. Felicitări, domnule preşedinte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.