Linşaj bolşevic cu parfum de intelectuali

Faptele

Pe 14 iunie 1990, o foarte tânără jurnalistă lua bastoane pe spate de la minerii din Valea Jiului şi de la securiştii mascaţi în salopete de mineri. Era acuzată de legionarism şi de destabilizare a ordinii publice. Asta pentru că nu putea fi acuzată de meseria pe care o practica şi mai ales unde: la „Dreptatea”, oficiosul PNŢCD.

Pe 17 martie 2016, aceeaşi jurnalistă, aceleaşi acuzaţii. În rolul minerilor şi a securiştilor îmbrăcaţi în salopete de mineri, 47 de intelectuali români din ţară şi din diaspora. În locul bastoanelor, pixurile celor 47, care, printr-o scrisoare deschisă adresată unui partid politic, cer retragerea nominalizării jurnalistei din cursa pentru CA al TVR. Nu dau numele jurnalistei agresate atât în iunie 1990 cât şi în martie 2016. Pentru că nu vreau să asociez un nume de o mizerie bolşevică din zilele noastre. Pentru că jurnalista în cauză nu are nevoie să o apăr eu; pentru că nu este nimic de apărat; pentru că acuzaţiile care sunt proferate sunt nefondate, iar participarea la o dezbatere pe o anumită temă, pe o anumită lege la un post tv de ştiri, nu înseamnă apartenenţa la un curent sau altul (nazism, legionarism, în speţa de faţă), ci practicarea unei meseriei de jurnalist, comentator, analist etc.

Câteva precizări necesare

Scrisori sau apeluri de genul celei din 17 martie 2016 au mai fost şi (din păcate) vor mai fi. Se pare însă că o parte a intelectualilor noştri, o parte a reprezentanţilor unor ONG-uri etc, nu fac (sau nu vor să facă) diferenţa între propagandă (nazistă, fascistă, legionară) şi o dezbatere pe o temă legată de curentele respective. Mă văd obligat să fac o serie de precizări „băbeşti” ca să înţeleagă toată lumea:

  • când spui: Hitler a fost genial, Hitler a fost magnific, Ce bine ar fi dacă am avea şi noi un Hitler – asta înseamnă un act de propagandă nazistă/fascistă şi poţi avea neplăceri din punctul de vedere al legislaţiei în vigoare.

  • când spui: dacă Hitler arfi ascultat de sfaturile bătrânilor generali din Wermacht şi nu ar fi atacat Rusia, atunci este posibil ca altul să fie rezultatul campaniei din Vest, este posibil ca războiul să fi luat altă turnură – asta înseamnă analiză, subiect într-o dezbatere.

  • când spui: stadionul olimpic din Berlin a fost construit în timpul regimului lui Hitler – înseamnă că este vorba de o constatare.

  • când spui (la televizor) sau scrii (într-un ziar): pe 17 martie 2016, veteranii letoni care au luptat în rândurile Waffen SS, unitate de elită a regimului nazist (…) au defilat miercuri în centrul istoric din Riga – înseamnă că este vorba de o ştire.

Cred că semnarii ultimei epistole inchizitoriale, dar şi ceilalţi care au mai semnat şi vor mai semna astfel de „documente”, vor fi făcut diferenţa între un act de propagandă prohibit şi alte afirmaţii legate de un anume subiect „sensibil”. În logica semnatarilor scrisorii deschise, ar trebui puşi la zid şi realizatorii documentarelor de pe Discovery care se referă la nazism şi fascism, şi Memorialul Durerii şi, de ce nu, şi cei care se uită la documentarele respective. Este adevărat, ultimii sunt mai greu de depustat. Şi nu sunt interesanţi pentru intelectualii din categoria celor „34”.

Cine şi cum semnează

Foarte interesante sunt numele intelectualilor care semnează punerea la zid a jurnalistei în cauză. Cam 60% sunt cunoscuţi ca semnatari ai scrisorilor deschise sau apelurilor în favoarea lui Traian Băsescu. Nu voi da nume, deşi sunt consternat să văd, cap de listă (care este în ordine alfabetică) un intelectual de marcă din Iaşi, care pe vremuri punea la zid texte similare care apăreau ca ghiotura în sordidele publicaţii ale securiştilor, gen „Europa” şi altele. Printre semnatari se află şi o serie de români rezidenţi în SUA şi Germania. A devenit o banalitate, ca intelectuali români din afara ţării se semneze astfel de scrisori deschise sau apeluri. Totuşi, aici îmi pun o întrebare – şi cred că acest lucru îl fac şi mulţi alţii. Cei în cauză, au au zit, au văzut cu ochii lor ce a afirmat „acuzata” la un post tv pe care nu cred că îl recepţionează? Sau dacă îl recepţionează, unii – la cei din SUA mă refer – cred că erau la catedrele lor, la serviciu, deci nu aveau cum să fie în cunoştiinţă de cauză. Deci, au semnat sau nu în cunoştiinţă de cauză intelectualii români din diaspora. Au semnat în cunoştiinţă de cauză toţi cei din ţară? Sunt convins că nu. Şi atunci de ce au semnat? Acum vreo 10-12 ani, am aflat cum şi ce este cu semnăturile de pe toate aceste scrisori deschise/apeluri. Ideea (lansarea unui protest – justificat sau nu, a unui atac etc etc) aparţine unui şef al unui ONG, iar dacă respectivul ONG se află într-o coaliţie cu alte ONG-uri – de regulă este vorba de cele cu finanţare Soroş – atunci automat sunt semnaţi şi oneghiştii aliaţi se mai dau câteva telefoane la ceva intelectuali şi gata, s-au strâns semnăturile, şi urmează tot tam-tamul de rigoare. Cam aşa stă situaţia şi în speţa de faţă.

Surpriza din lista semnatarilor

Mă văd obligat să dau totuşi un nume de pe lista semnatarilor: Keno Verseck. Nu-i aşa că vi se pare cunoscut? Pentru cine nu ştie, el nu este intelectual român. Nici din ţară nici din diapora. Este „jurnalist Berlin”. Aşa apare după semnătură. Pentru cine nu ştie, Keno Verseck a fost acum 8 sau 9 ani stipendat de ICR, în vara lui 2012 a dat în presa germană doar informaţii primite din zona „Băsescu”, iar mai nou l-a atacat pe Klaus Iohannis, în special pentru că i-a retras decoraţia lui Tokeş. Ei bine, acum repet o întrebare: acest domn ştie ce a semnat? A văzut emisiunea, a citit transcriptul? Personal nu cred. Dar chiar dacă a văzut emisiunea, în ce calitate se bagă el în această ciorbă?. Există cumva vreun ziarist român (rezident în România, ca să fie şi mai clar) care să fi semnat vreun apel împotriva cuiva, sau a ceva din Germania, Franţa, Italia, Anglia sau orice altă ţară? Nu am auzit de aşa ceva până acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.