Lipsă acută de paturi libere în spitale

SURSA REALITATEA TV  – REALITATEA.NET

Cine are nevoie de o internare la spital, ar putea să nu mai aibă loc. Mai toate unităţile medicale au o lipsă acută de locuri, astfel că pacienţii sunt cazaţi în paturi pliante pe holurile clădirii sau în saloane înţesate de bolnavi cu afecţiuni diferite. Aşa se face că pacienţii care nimeresc la urgenţe riscă să împartă patul cu un alt bolnav, dacă trebuie să fie neapărat spitalizaţi.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca erau internaţi peste 700 de pacienţi, cam în tot atâtea paturi.

„Pe o structură de 55 de paturi aprobată erau internaţi de dimineaţă 63 de pacienţi. Sunt puse paturi inclusiv pe holuri în secţia respectivă, nu de acum, dar nu avem ce să facem”, spune Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca.

Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul Bagdasar Arseni.

„Lucrăm la capacitate maximă, practic în baza unor programări luate cu rigurozitate pacienţii sunt planificaţi pentru internare”, spune prof. dr. Mircea Gorgan, director medical Spitalul Bagdasar Arseni.

Nici medici nu sunt suficienţi în ţara noastră. În România avem mai puţin de 40.000 de medici, ceea ce înseamnă mai puţin de doi medici la mia de locuitori, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 3,4 medici la mia de locuitori. Grav este faptul că 60% dintre medicii rămaşi în ţară spun că ar pleca peste graniţă dacă li s-ar oferi ocazia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.