Lista lui Zuroff: 80 de nazişti, care sunt încă în viaţă

Centrul Simon Wiesenthal, care urmăreşte foştii criminali nazişti, a transmis justiţiei germane o listă cu 80 de foşti membri probabil încă în viaţă ai Einsatzgruppen, escadroanele morţii ale Reich-ului lui Adolf Hitler, a anunţat miercuri directorul centrului Efraim Zuroff, relatează AFP, potrivit site-ului Mediafax.

„Am transmis justiţiei germane o listă cu 80 de membri ai Einsatzgruppen”, a declarat Zuroff pentru AFP la Ierusalim.

Comandourile paramilitare Einsatzgruppen ar fi responsabile de moartea a peste un milion de evrei în teritoriile cucerite din fosta Uniune Sovietică, în Polonia şi Europa de Est, a precizat centrul Wiesenthal într-un comunicat.

Cei 76 de bărbaţi şi patru femei, ale căror nume au fost comunicate miniştrilor germani ai Justiţiei şi Internelor sunt cu toţii născuţi între 1920 şi 1924 (prin urmare aveau cel mult 21 de ani la sfârşitul războiului) şi sunt „suspecţii care au cea mai mare şansă să fie în viaţă şi într-o stare de sănătate bună pentru a fi urmăriţi în justiţie”, a declarat el.

Dincolo de membrii Einsatzgruppen, „noi considerăm că 2 la sută dintre foştii criminali nazişti sunt în continuare în viaţă şi aproape jumătate pot fi judecaţi”, a declarat Zuroff.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.