Lista miniștrilor lui Dacian Cioloș (Video)

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a prezentat duminică lista miniștrilor cu care va merge în Parlament pentru a cere votul de învestitură, printre numele propuse în noul cabinet aflându-se și Vasile Dâncu, om de bază al PSD și cunoscut pentru relațiile sale cu Serviciul Român de Informații.

Pe de altă parte, foarte mulți dintre miniștri propuși de Dacian Cioloș sunt necunoscuți publicului, însă premierul desemnat a asigurat duminică că a urmărit să aleagă „oameni cu competență, cu experiență pe domeniile respective, oameni din sectorul privat, din administrația românească sau europeană sau internațională, oameni care activează în diferite organizații din societatea civilă, oameni cu viziune, care au idei și experiență de management”. De asemenea, Cioloș a spus că Guvernul propus de el este unul dintre ”rarele” Cabinete în care o treime din membri sunt femei.

Lista propusă de Dacian Cioloș

Costin Grigore Borc – vicepremier și ministru al Economiei (fost șef al Cancelariei premierului Radu Vasile și secretar personal al lui Corneliu Coposu, director general la CRH, fosta Lafarge )

Vasile Dâncu – vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (un apropiat al PSD, ministru în Guvernul Adrian Năstase, profesor la școala SRI)

Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe (fost ambasador în Germania, în prezent consilier prezidențial)

Petre Tobă – ministrul de Interne (șef al Poliției Române)

Mihnea Motoc – ministrul Apărării Naţionale (ambasador la Londra)

Anca Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice (analist economic la Comisia Europeană, a lucrat la biroul regional pentru România al FMI)

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (fost secretar de stat, reprezentant al României la CE)

Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (a lucrat la reprezentanța României pe lângă Comisia Europeană)

Adrian Curaj – ministrul Educaţiei ( profesor universitar la Politehnica Bucureşti şi la SNSPA)

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii ( profesor la Universitatea București, fost ambasador în Luxemburg)

Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene (a lucrat la Direcția REGIO la Comisia Europeană, expert la BERD)

Cristina Guseth – ministrul Justiţiei (ONG-ul Freedom House)

Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (șef de Unitate la Comisia Europeană)

Claudia Ana Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională

Patriciu Achimaş-Cadariu – ministrul Sănătăţii (șeful Institutului Oncologic din Cluj). Acesta a fost propus după ce prima nominalizare a fost retrasă

Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului (fostă sportivă)

Marian Costescu – ministrul Transporturilor (manager executiv la CFR)

Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru consultare publică și dialog social (ONG-ul IPP)

Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare (diplomat, acum la Ambasada României din Spania)

Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul (lucrează în Parlament)

Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei Primului ministru (jurist, a lucrat pentru ONU în Kosovo, acum la Comisia Europeană.)

Înainte de a-și prezenta lista, Cioloș s-a întâlnit duminică la Palatul Parlamentului cu pesediștii. La întâlnire au participat președintele PSD, Liviu Dragnea, și mai mulți miniștri din Guvernul interimar, dar și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.